Ce efecte are zahărul din FRUCTE asupra organismului uman. Care e consumul optim și cum evităm problemele
Fructoza este un tip de zahăr prezent în fructe și, deși papilele gustative nu fac diferența între tipurile de zahăr, organismul o poate face.
Medicul Andra Balcangiu explică ce se întâmplă în organism atunci când consumăm diverse tipuri de zahăr, dar și care este cel mai puțin periculos pentru sănătate.
„Glucoza este principalul zahăr pe care îl găsim circulant în sângele nostru. Glucoza este preluată de celulele organismului în vederea producerii de energie. Combustibilul preferat pentru creier este glucoza. Fructoza nu este un zahar circulant. După absorbție, ea este metabolizată la nivelul ficatului, unde se vor produce ulterior trigliceride”, spune medicul diabetolog, citat de Antena3.
Cum evităm să consumăm prea mult zahăr
Pentru a nu consuma zahăr în exces și pentru a rămâne sănătoși, medicii recomandă să consumăm carbohidrați complecși. Consumul de cereale integrale, legume, fructe și leguminoase ajută organismul să controleze nivelul de glucoză din sânge, pe lângă faptul că ne oferă substanțe nutritive esențiale.
Consumul excesiv de zaharuri, inclusiv glucoză, poate alimenta bacteriile din gură care produc acizi. Acești acizi pot deteriora smalțul dinților și pot duce la formarea cariilor dentare. De asemenea, atunci când mâncați alimente și băuturi bogate în glucoză, nivelul de aciditate din cavitatea bucală poate crește. Aceasta poate slăbi smalțul dinților și poate favoriza dezvoltarea cariilor.
Consumul de fructe în exces este de evitat
Balcangiu mai spune că este important să evităm să consumăm fructe în exces, iar fructele de pădure și citricele sunt de preferat, pentru că au cantități mai mici de fructoză.
Pentru a evita să ne îngrășăm, medicul spune că e important să limităm consumul de fructoză.
„Ele duc în timp la creștere ponderală. O diferență susbtanțială între cele două, la un consum crescut, este dată de faptul că se produc grăsimi la nivelul ficatului. Pornind de la ideea că glucoza este un glucid circulant rămâne o cantitate mai mică de glucoză neutilizată din care vom forma ulterior lipide. În schimb, fructoza este preluată la nivelul ficatului, o cantitate mare de fructoză va ajunge la nivelul ficatului, va fi metabolizată, va fi stimulată lipogeneza. Astfel încât va conduce la creșterea nivelului de încărcare grasă la nivelul ficatului”, a mai spus medicul.
Care este cel mai sănătos înlocuitor pentru zahăr
Dulciurile sunt iubite de majoritatea dintre noi, însă tot la fel de adevărat este și că zahărul este unul dintre principalii inamici ai sănătății și siluetei.
Tot mai mulți specialiști atrag atenția asupra faptului că zahărul este nociv. Spre exemplu, Aurelian Vasile, expert în naturopatie, a explicat că glucidele sunt esențiale în organismul uman, dar numai atunci când provin din surse sănătoase. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock