Prima pagină » Sănătate » Ce este carcinomul hepatocelular de care suferea cântăreața Denisa Răducu. Care este speranța maximă de viață după momentul diagnosticării

Ce este carcinomul hepatocelular de care suferea cântăreața Denisa Răducu. Care este speranța maximă de viață după momentul diagnosticării

Ce este carcinomul hepatocelular de care suferea cântăreața Denisa Răducu. Care este speranța maximă de viață după momentul diagnosticării
Carcinomul hepatocelular sau cancerul hepatic primar, forma de cancer care i-a adus sfârșitul cântăreței Denisa Răducu, este afecțiunea cu cea mai ridicată rată de mortalitate, speranța de viață a pacienților nefiind mai mare de 6-12 luni din momentul diagnosticării.

Un astfel de tip de cancer apare cel mai adesea pe fondul cirozei, însă în cazul a 25% dintre pacienții diagnosticați aceștia nu au avut un astfel de factor de risc în istoricul medical. 

Principalele cauze ale cancerului hepatic primar:

1. Ciroza este considerata a fi principalul factor de risc pentru aparitia cancerului hepatic primar. Aproape 80% dintre pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au și ciroza, dezvoltată, în principal prin infectarea cu virusul hepatitei B sau C. 

2.Hepatita virală B. Virusul hepatitic B este un virus ADN cu tropism hepatic, care poate determina hepatita acuta, simptomatica sau asimptomatica, urmata de vindecare sau de persistenta virusului in organism si aparitia hepatitei cronice, care in timp poate evolua catre ciroza hepatica si intr-un procent mic catre hepatocarcinom. Numarul de persoane infectate la nivel global, care au hepatita cronica este de circa 350 de milioane, iar geografic, tara noastra prezinta endemicitate crescuta, prevalenta fiind de peste 8% din populatie. Infecția cronică cu acest virus duce la apariția cirozei, ceea ce creste riscul de cancer de aproximativ 1.000 de ori.

3. Hepatita virala C a devenit cea mai frecventa cauza de aparitie a carcinomului (depasind hepatita B). Agentul etiologic al hepatitei C este un virus ARN cu tropism hepatic, care infecteaza aproximativ 3% din populatia mondiala, dupa estimarile OMS. Dintre acestia, un numar semnificativ de persoane vor dezvolta ciroza hepatica si hepatocarcinom.

Transmiterea se face prin sange, si anume prin manevre medicale sau nemedicale (de exemplu tatuaje) cu ace sau instrumente taietoare nesterilizate sau prin trasfuzii de sange cu produse infectate, netestate in prealabil pt virusul C (de exemplu transfuzii primite inainte de anul 1986).

4. Alcoolul este asociat cancerului hepatic în special dacă pacientul consumă mai mult de 80 g/zi de alcool (6-7 pahare) timp de cel putin 10 ani. 

Cancerele hepatice reprezintă a șasea cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. În Europa, 10 din 1.000 de bărbați și 2 din 1.000 de femei vor face cancer de ficat la un moment dat în viață. În anul 2008, în jur de 40.000 de bărbați și circa 20.000 de femei au fost diagnosticați cu cancer de ficat în toata Europa. Vârsta medie la diagnosticare este între 50 și 60 de ani, iar în Asia și Africa este în jurul vârstei de 40-50 de ani, arată CSID.

Numărul mare de cazuri de hepatita B si C din România ne predispune la un risc mai mare față de alți europeni de a face cancer la ficat.
Se estimează că în jur de 2 milioane de români au aceste tipuri de hepatite în acest moment, mulți dintre ei fără să știe.

Bărbații au un risc mult mai mare de a face boala, mai ales din cauza abuzului de alcool. În plus, mortalitatea prin acest tip de cancer este mai ridicată la noi decât în restul Europei din cauza depistării târzii.

Autor

Citește și