Dieta se bazează pe alimente tradiționale pentru zona nordică a Europei și conține, în ingrediente tipice acestei regiuni, fiind bogată în pește, cereale, legume și fructe de pădure.
Diferită de sora ei mediteraneană, dieta nordică ține atât de sustenabilitate, cât și de nutriție și este lăudată ca fiind o dietă prietenoasă cu mediul și pentru că elimină alimentele procesate în favoarea bucatelor preparate în casă și bazate pe proteine ușoare, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase.
De asemenea, ea are la bază diverse tipuri de grăsimi. În timp ce dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, dieta nordică promovează utilizarea uleiului de rapiță și din semințe de rapiță, ambele fiind bogate în grăsimi mononesaturate, care aduc beneficii sănătății inimii.
„Se bazează pe alimente integrale și, prin urmare, slabe în carbohidrați rafinați și alimente cu un conținut scăzut de nutrienți, în comparație cu dietele tipice”, a explicat dieteticianul Nichola Ludlam-Raine pentru The Independent.
Alimentele consumate în cadrul dietei nordice se găsesc, în mod obișnuit, în Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia și includ carne de vânat, de pui, leguminoase, rădăcinoase și cereale integrale.
Datorită conținutului său scăzut de zahăr și sare, OMS susține că această dietă scade riscul de dezvoltare a cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare. Specialiștii o promovează alături de dieta mediteraneană.