Prima pagină » Sănătate » Ce este guta și care e primul semn al acestei afecțiuni

Ce este guta și care e primul semn al acestei afecțiuni

Ce este guta și care e primul semn al acestei afecțiuni
Guta este o boală a articulațiilor care afectează mai mult bărbații decât femeile și poate fi indusă de obezitate, de consumul excesiv de carne și fructe de mare, de administrarea unor medicamente ( în special aspirină ;i diuretice), dar poate fi și o moștenire genetică. Medicul Tarek Nazaer spune pentru Gândul care sunt șansele noastre de câștig în lupta cu această afecțiune.

””Guta este artrita inflamatorie care se caracterizează prin episoade dureroase la nivelul articulațiilor, care apar datorită depunerii de acid uric la nivelul țesuturilor. Primul semn prevestitor este durerea locală intensă. Apare în timpul nopții și este insoțită de edem, eritem, inflamație și impotența funcțională a articulației. De asemenea,  printre simptome se mai numără pruritul, exfolierea pielii și senzația de arsură. Cele mai frecvente articulații afectate fiind articulația degetului mare de la picior, gleznei sau genunchiului, articulațiile interfalangiene și coatele.

Excesul de acid uric din sânge  poate forma microcristale, care se depun la nivelul articulațiilor și în jurul acestora. Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substanțe ce se găsesc în organism, dar și în anumite alimente (ciuperci, anshoa etc). Guta mai poate fi indusă de obezitate, consumul excesiv de carne și fructe de mare, consumul de alcool, administrarea unor medicamente ( în special aspirină și diuretice) dar și de factorii genetici”, spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.

Diagnosticul se pune în urma examenului clinic local al articulației atunci când apar dureri severe, rapid instalate, edemul și roșeața tegumentului. „Se completează diagnosticul cu analiza lichidului sinovial și teste prin care se măsoară nivelul acidului uric. Examenul radiologic este util pentru identificarea gutei cornice, unde apar modificări la nivelul oaselor”, subliniază medicul ortoped.

Boala poate avea mai multe etape de evoluție. În primul stadiu, nivelul de acid uric este crescut, dar simptomele nu se manifestă.

În al doilea stadiu, cristalele de acid uric se depun în jurul unei articulații și apare atacul de gută, apoi simptomele articulare se remit în cateva zile, dar pot reapărea până la un interval de doi ani de la atacul inițial.

În al treilea stadiu apar atacurile frecvente, simptomele se intensifică, sunt mult mai severe și persistă mai mult timp.

Al patrulea stadiu sau guta cronică este urmarea acumulării progresive de acid uric, care duce la formarea de noduli.

Dacă vreți să preveniți guta:

–  Evitați sedentarismul și încercață să aveți o greutate normală;

–   Hidratați-vă corespunzător și evitați consumul de alcool, care influențează declanșarea crizelor de gută;

–   Adoptați o dietă bogată în legume, fructe și reduceți consumul de carne și fructe de mare;

Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care reduc simptomele și care elimină cauza bolii. „Tratamentul pentru gută depinde de stadiul bolii, urmărește rezolvarea și prevenirea unor noi atacuri și este diferit de profilaxia recidivelor, mai mult decât atât trebuie monitorizat periodic și ajustat în funcție de nivelul acidului uric”, mai spune medicul Tarek Nazer pentru Gândul.

Guta este o boala articulară cronică cu evoluție progresivă. Primul atac de gută este urmat de vindecarea fără sechele, însă următoarele atacuri distrug articulațiile. Studiile au aratat faptul că fără tratament crizele de gută se ameliorează în cateva zile, dar mai mult de 60% dintre pacienți au avut recăderi în decurs de un an. Aceste crize acute duc în timp la guta cronică.

 

Citește și