Prima pagină » Sănătate » Ce LEGUME trebuie să consumi pentru a avea un creier sănătos? Experții în neuroștiințe devzăluie secretul care ne poate feri de temuta boală Alzheimer

Ce LEGUME trebuie să consumi pentru a avea un creier sănătos? Experții în neuroștiințe devzăluie secretul care ne poate feri de temuta boală Alzheimer

Ce LEGUME trebuie să consumi pentru a avea un creier sănătos? Experții în neuroștiințe devzăluie secretul care ne poate feri de temuta boală Alzheimer
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Legătura dintre o alimentație bogată în nutrieți esențiali și sănătatea creierului devine o preocupare pentru tot mai mulți oameni, cu atât mai mult pentru cei care sunt predispuși la a face boala Alzheimer.

Semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale sunt printre alimentele care aduc beneficii semnificative creierului, însă atât dr. Uma Naidoo de la Harvard, cât și Lisa Genova, expertă în neuroștiințe, plasează legumele cu frunze verzi pe primul loc în topul alimentelor benefice pentru creier.

Nutriționiștii de la Harvard și experții în neuroștiințe subliniază importanța legumelor cu frunze verzi, o adevărată „bombă de sănătate” pentru menținerea unei funcții cerebrale optime pe tot parcursul vieții.

Aceste legume, precum salata kale, spanacul, varza și altele, sunt esențiale pentru sănătatea generală, conform experților.

Iată trei motive pentru care legumele cu frunze verzi sunt benefice pentru creier:

  1. Bogăție în vitaminele B: Deficiențele de vitamina B sunt asociate cu afecțiuni precum depresia și demența. Legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de vitamina B9, cunoscută și sub numele de folat, esențială pentru sănătatea creierului și a neurotransmițătorilor.
  2. Nutrienți care stimulează creierul: Aceste legume sunt bogate în nutrienți precum folatul, luteina și betacarotenul, care au fost asociate cu îmbunătățiri ale funcției și structurii creierului, precum și cu stimularea memoriei și a funcțiilor cognitive.
  3. Bogăție în fibre: Consumul crescut de fibre alimentare este legat de o reducere a riscului de depresie. Legumele cu frunze verzi sunt o sursă densă de fibre, contribuind la menținerea sănătății creierului și a stării de bine generală, potrivit Antena 3.

Boala Alzheimer reprezintă cea mai răspândită formă de demență în întreaga lume, afectând până la 80% dintre toți pacienții diagnosticați cu demență.

Pe lângă Alzheimer, există mai multe tipuri de demență. În general, demența este o afecțiune caracterizată prin pierderea memoriei și a altor abilități cognitive, având un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate. Pacienții diagnosticați cu demență își pierd nu doar memoria, ci și capacitatea de învățare, gândire, abilitatea de a comunica, orientare, atenție și capacitatea de a efectua anumite operații matematice.

Boala Alzheimer debutează, în general, la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În stadiile incipiente, pacienții se confruntă cu pierderi de memorie și stări de confuzie. Pe măsură ce boala progresează, aceștia uită aproape totul și suferă modificări comportamentale radicale.

Până în prezent, nu există niciun tratament care să vindece boala Alzheimer. Cu toate acestea, există unele medicamente care, împreună cu o alimentație sănătoasă, pot încetini evoluția bolii, permițând persoanelor afectate să rămână independente pentru cât mai mult timp posibil.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și