Ce nu trebuie să lipsească din trusa medicală pe care o luăm cu noi în vacanța de iarna
This browser does not support the video element.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, în cadrul emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre ce ar trebui să conțină trusa medicală dacă mergem în vacanța de iarnă.
„Dacă sunt părinți care merg cu copiii la schi, obligatoriu asigurare medicală, mai ales dacă pleacă în străinătate. Din nefericire, accidente se pot întâmpla. Accidentele de la schi au, de multe ori, nevoie de îngrijiri serioase. Dacă se poate, cei mici au nevoie de cască la orice fel de sport de iarnă.
În trusa de medicamente avem nevoie de termometru și antitermice. Virozele sunt și la munte. De asemenea, dacă varsă copilul, trebuie să putem să îi administrăm supozitor. Vor fi în continuare copii răciți. Avem nevoie de picături de nas, apă de mare cu mai multă sare, care ne ajută să uscăm secrețiile mai repede și să scăpăm puțin mai repede de ele. Dacă avem bebeluși, un aspirator nazal s-ar putea să ne fie de mare folos”, a declarat Ilinca Tranulis.
De asemenea, medicul recomandă să avem grijă și de partea digestivă.
„Schimbăm mediul, mâncăm în altă parte, am putea avea tendința să mâncăm mai mult și poate lucruri mai puțin obișnuite. Trebuie să ne ocupăm și de partea digestivă (tot felul de picături de dureri de burtă, pliculețele cu praf, în caz de diaree, supozitoare cu antivomitiv și tot felul de lucruri pentru indigestii sau pentru enterocolite)”, a mai spus aceasta.
Referitor la infecțiile virale, medicul avertizează că pot apărea dacă punem mâna pe tot felul de obiecte contaminate. „Le putem lua din locuri noi, nespălându-ne suficient de bine pe mâini. E posibil să primim și un astfel de cadou mai neplăcut.”
Întrebată cât poate să dureze o febră, Ilinca Tranulis a spus: „Văd panica asta la părinți. Va fi ceva mai dificil accesul la un medic, dar camerele de gardă funcționează ca de obicei și medicii sunt pregătiți. Febra durează, ca de obicei, 3 zile. Ca la orice viroză, în primele 2 zile vedem o febră mai mare (39-40). Valoarea febrei nu înseamnă o boală mai gravă. Ideal, în astfel de cazuri, copilul să stea liniștit într-o cameră, să-l izolăm de alte persoane, pentru că este cel mai probabil și foarte contagios și îmbolnăvește și alte persoane. După trei zile de febră, cel mai probabil vedem că febra e ceva mai mică și la distanțe mai mari. Este semn că starea este spre bine. Totuși, există și viroze, cum e gripa, cu 4-5 zile de febră.”