„Martirii de la birou” muncesc gratuit sute de ore, în fiecare an, pentru angajatorii lor, precizează un studiu recent. Mai mult, ei sunt încurajați să aibă asupra lor gadget-uri care să le permită oricând să ia legătura cu șeful, chiar și în concediu, se arată în analiza citată de today.com.
Cei care dau la schimb somnul sau distracția pentru munca neplătită reprezintă o afacere proastă atât pentru ei înșiși, cât și pentru patroni. Studiul care încearcă să analizeze relația dintre numărul orelor de muncă și productivitate a relevat că un angajat este mai puțin eficient, dacă muncește 50-55 de ore într-o singură săptămână. Mai mult, un angajat care muncește, de exemplu, 70 de ore pe săptămână nu va produce nimic semnificativ în surplusul de 20 de ore.
Privarea de somn „ucide” productivitatea muncii. „Realitatea este că munca, atât psihică, cât și fizică, duce la apariția oboselii și limitează productivitatea”, a explicat Ken Matos, directorul de cercetare al think tank-ului Families and Work Institute. „Când angajații sunt epuizați, trebuie să lucreze mai lent, pentru a respecta cerințele care țin de calitate și siguranță”.
Studiul a fost publicat la finele anului trecut de John Pencavel, profesor în cadrul Universității Stanford. Există costuri uriașe ale orelor suplimentare de lucru, legate de energia electrică, iluminatul birourilor, menținerea căldurii, a ventilației și salariul celui care trebuie să îi supravegheze aproape non-stop pe angajați. Ideea potrivit căreia orele de muncă pot fi reduse fără scăderea productivității ar trebui să fie o veste bună pentru angajații americani și șefii lor. Într-un studiu realizat anul trecut de Gallup, 4 din 10 americani au precizat că lucrează peste 50 de ore pe săptămână și 2 din 10 au spus că lucrează 60 de ore pe săptămână. Media este de 47 ore de muncă pe săptămână.
Tehnologia nu face decât să contribuie la munca suplimentară. 35% dintre adulți spun că internetul, email-ul și telefoanele mobile au dus la creșterea numărului de ore lucrate. Pentru cei care lucrează la birou, procentul a ajuns la 47%. De asemenea, angajații ignoră somnul în favoarea muncii. Oamenii care dorm șase ore pe noapte sau mai puțin lucrează 1,5 ore în plus, comparativ cu cei care dorm mai mult.