Pornind de la aceste premise, oamenii de știință au vrut să scoată la iveală ce s-ar întâmpla în organismul nostru dacă am avea o dietă bazată exclusiv pe carne.
În primul rând, un om complet carnivor ar suferi de o lipsă acută de fibre, ceea ce ar conduce la constipație și disconfort. Specialiștii spun, însă, că acesta este unul dintre efectele adverse cele mai „suportabile”.
Lipsa carbohidraților conduce la lipsa energiei. Corpul va ajunge să se concentreze pe arderea grăsimilor și va distruge proteinele vitale, acesta din urmă fiind unul dintre cele mai periculoase efecte secundare.
Vorbim, de asemenea, despre o „otrăvire a proteinelor”, care se traduce în greață, diaree și chiar moarte, se produce în urma creșterii ureei, generate după transformarea proteinelor în energie la nivelul ficatului.
Totodată, există anumite tipuri de carne care sunt mai periculoase decât altele. Un exemplu este carnea de iepure, care este extrem de săracă în grăsimi încât corpul ajunge să le ardă pe ale organismului, împreună cu proteinele, în lipsa altor alimente.
Mai mult, consumul exclusiv al cărnii conduce la apariția deficitului de vitamina C, iar oamenii sunt unele dintre puținele ființe care nu-și pot produce singuri vitamina C.