Prima pagină » Sănătate » Ce să facem pentru a ne bucura în vacanță de tentațiile alimentare, fără să ne îngrășăm? Sfaturile specialistului

Ce să facem pentru a ne bucura în vacanță de tentațiile alimentare, fără să ne îngrășăm? Sfaturile specialistului

Ce să facem pentru a ne bucura în vacanță de tentațiile alimentare, fără să ne îngrășăm? Sfaturile specialistului

Cori Gramescu, coach de lifestyle şi nutriție, ne explică ce trebuie să facem pentru a nu lua în greutate în vacanță și să ne bucurăm în același timp de gusturi care să ne facă să ne simțim ca în concediu. Este ceva normal ca în vacanță să ne dorim să profităm de gustul micilor tentații alimentare, spune Cori Gramescu, totuși, aceste plăceri trebuie îndeplinite cu măsură, pentru a preveni luarea în greutate, mai ales când am ținut o dietă de slăbire chiar înainte de plecarea în concediu.

Dacă alegem să mâncăm alimente bogate în calorii, ar trebui să facem acest lucru cu măsură spune Cori Gramescu, îndemnându-ne să ne rezumăm la doar jumătate de desert, sau doar jumătate de pizza. Important este și momentul zilei la care alegem astfel de tentații, recomandat fiind să optăm pentru merioada prânzului,  spune coach-ul de nutriție.

Ce să facem pentru a nu pleca din vacanță cu câteva kilograme în plus și să ne bucurăm totuși de tentațiile alimentare?

„În vacanţă ar trebui să consumăm mâncare în preajma nivelului nostru energetic de menţinere, să avem majoritatea meselor sănătoase, cu mici trataţii din alimentele care ne plac. Ca reguli de bază, 8 din 10 mese ar trebui să fie sănătoase şi să consumăm legume, carne slabă şi eventual o felie de pâine sau un cartof copt, iar la 2 dintre mesele la care alegem să mâncăm fără a ne respecta planul sănătos de mese să optăm fie pentru o jumătate de desert, fie pentru o jumătate de porţie de pizza, paste sau ceva după care tânjim, pe lângă felul principal sănătos pe care trebuia sa îl mâncăm oricum. De asemenea, este important să dăm atenţie şi momentului din zi când alegem aceste mici trataţii, iar ideal e sa optăm pentru masa de prânz sau una din gustările din prima parte a zilei”, ne sfătuieşte Cori Grămescu, potrivit Adevărul.

Cum ar trebui consumat alcoolul pentru a evita îngrășasrea

În ceea ce privește consumul de alcool trebuie și aici moderație: „Ar trebui să acompaniem fiecare pahar de alcool de 2-3 pahare de apă şi să fim moderaţi în alegerile noastre. Dacă bem un pahar de vin pe zi în vacanţă nu păţim absolut nimic şi putem urca până la 2-3 pahare, dacă dorim. Pentru perioade scurte de timp nu se întâmplă mare lucru, mai ales că obiectivul nostru ar trebui să fie ca în vacanţă să ne relaxăm, să experimentăm şi să ne menţinem greutatea.  Un alt aspect la care trebuie să fim atenţi în concediul îl reprezintă modul în care ne evaluăm efortul fizic pe care îl facem în concediile active. Plimbările, înotul, mersul pe bicicletă într-un mod lejer nu intră în categoria activitate fizică de tip fitness şi nu pot compensa mesele cu un conţinut caloric ridicat”, spune Cori Gramescu.

„De obicei avem tendinţa să supraevaluam efortul fizic şi să subevaluam cât de mult mâncăm de fapt. Recomandarea mea ar fi ca în zilele în care avem activitate fizică susţinută să ne bucurăm de ceea ce vrem să mâncăm fără să ne preocupam de calorii, dar fără să alegem total iresponsabil. Este bine ca şi în zilele active să menţinem această proporţie de 8 la 10 , în care 20% din alimentele noastre dintr-o săptămână să fie din categoria „mănânc ce vreau”, dar fără să derapăm mai mult de atât, pentru că riscăm să ne întoarcem din concediu cu kilograme în plus. Flexibilitatea alimentara nu înseamnă exces alimentar, ci din contra, ne asigură că ne putem bucura de preparatele pe care le dorim fără să suportăm consecinţele kilogramelor nedorite”, a declarat Cori Grămescu.

Autor

Citește și