Ce se ascunde în spatele bolii care omoară cei mai mulți bărbați români în fiecare an. 11.000 de cazuri noi apar anual

Publicat: 07 02. 2018, 08:59

De altfel, în țara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Pentru a afla cum debutează această afecțiune, care sunt factori de risc și metodele de tratare, am ajuns la medicul oncolog Cătălin Costovici. 

CSID: Ce este cancerul pulmonar?

Dr. Cătălin Costovici: Cancerul pulmonar este printre cele mai redutabile cancere, fiind principalul factor de mortalitate. În principal, această afecțiune este rezultatul unei proliferări anarhice a celulelor de la nivelul epiteliului mucoasei bronșice. Din pacate, majoritatea cancerelor pulmonare sunt depistate în stadii avansate sau metastatice, iar supraviețuirea depinde în mod esențial, printre altele, de stadiul bolii pacientului la momentul diagnosticului.

CSID: Care ar fi simptomele prin care își anunță prezența?

Dr. Cătălin Costovici: Nu se poate vorbi de existența unor simptome „premonitorii”. Totuși, o tuse nou apărută, seacă sau productivă, cu atât mai mult dacă este însoțită de hemoptizii (expectorație cu sânge), dacă este persistentă (peste 2 săptămâni) și dacă nu cedează la terapia simptomatică nespecifică sau o tuse preexistentă, mai ales la fumători, care își schimbă caracterul și durata, reprezintă semnale de alarmă.

De asemenea, o scădere în greutate inexplicabilă, disfonia( modificarea vocii), astenia fizică sau tulburările respiratorii de genul dispneii de efort sau repaus pot reprezenta tot atâtea simptome alarmante.

CSID: Care sunt factorii de risc?

Dr. Cătălin Costovici: Principalii factori de risc sunt factorii comportamentali sau de mediu, cum ar fi fumatul. Peste 90 % dintre pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători curenți. Expunerea la noxe sau expunerile profesionale (azbest) reprezintă alți factori de risc cu potențial oncogen. Iradierea accidentală repetitivă sau profesională este un alt factor de risc.

De asemenea, afecțiunile pulmonare cronice preexistente, de genul sarcoidozei, sunt incriminate în apariția cancerului pulmonar.

CSID: Există persoane care au un risc mai crescut de a dezvolta această afecțiune?

Dr. Cătălin Costovici: Riscul dezvoltării unui cancer pulmonar este mai mare la persoanele care cumulează mai mulți factori de risc. În general, bărbații de vârstă medie, fumători, cu toate că în ultimii ani se observă o creștere semnificativă a incidenței cancerului pulmonar la femei, probabil din cauza extinderii obiceiului de a fuma și la această categorie.

Citește continuarea în CSID!