Copiii din America consumă o cantitate enormă de zahăr, adesea dublu sau triplu față de doza recomandată, iar aceste calorii sunt adesea învinovățite pentru obezitate sau hiperactivitate.
Dar ce se întâmplă când înlăturăm acest ingredient?
Cercetătorii de la Universitatea din California și Universitatea Touro au decis să afle acest lucru recrutând 44 de voluntari, cu vârsta între 9 și 18 ani, și punându-i să urmeze o dietă fără zahăr, analizând felul în care corpurile acestora s-a schimbat în urma dietei.
Toți participanții la studiu erau obezi și aveau cel puțin o afecțiune metabolică, precum hipertensiune arterială sau semne ale unui ficat cu probleme.
Copiii au completat un formular și au fost intervievați de un nutriționist pentru a le crea o dietă personalizată. În noua dietă, oamenii de știință au inclus o cantitate similară de proteine, grăsimi și carbohidrați, dar au redus între 10% și 28% din cantitatea de zahăr, înlocuind-o cu amidon.
Transformarea a fost vizibilă aproape instant.
Doctorul Robert Lustig de la Spitalul de Copii UCSF Benioff din San Francisco, a declarat că starea de sănătate a copiilor s-a îmbunătățit doar prin înlocuirea zahărului cu amidon, fără a schimba numărul de calorii sau de exerciții fizice.
După doar zece zile, cercetătorii au observat o scădere în tensiunea arterială diastolică, trigliceride și LDL sau „colesterolul rău”. Toleranța la glucoză și cantitatea de insulină care circulă în sânge s-au îmbunătățit. Cu toate că aceștia mâncau în continuare aceeași cantitate de calorii, participanții au slăbit în medie două kilograme în acea perioadă scurtă de timp.
Anumiți copii au pierdut atât de multe kilograme încât cercetătorii au fost nevoiți să mărească numărul de calorii din dieta acestora, scrie Washington Post.
Acest studiu, publicat luni în jurnalul Obesity, oferă detalii cu privire la modificările care apar în corp și la ce rămâne la fel în cazul adoptării unei diete cu o cantitate mai mică de zahăr.
Una dintre întrebările cheie ale cercetătorilor a fost dacă eliminarea sau diminuarea cantității de zahăr din alimentația copiilor cu sindrom metabolic ar duce la tratarea disfuncției metabolice. Se pare că raspunsul este da, într-o anumită măsură.
Cu toate că studiul este preliminar din cauza dimensiunii reduse, acesta are implicații importante legat de felul în care percepem efectele negative ale zahărului. Cercetătorii concluzionează că, în loc să ne gândim la zahăr ca la caloriile care duc la creșterea în greutate, trebuie privit efectul negativ asupra întregului metabolism.