Deși utilizat deseori în bucătărie, mai ales la prepararea prăjiturilor, puțini știu că bicarbonatul are efecte benefice asupra sănătății organismului. Așadar, un pahar cu apă cu bicarbonat băut pe stomacul gol poate avea proprietăți miraculoase.
Iată, așadar, câteva dintre beneficiile consumului de bicarbonat, potrivit divahair.ro:
1. Efect antiacid – Bicarbonatul de sodiu este recunoscut ca remediu pentru hiperaciditate gastrică. Dacă bei zilnic apă cu bicarbonat de sodiu, neutralizezi acidul hidrocloric din stomac și remediezi problema. Totodatș, efervescența acestei băuturi vindecătoare induce eructația (eliminarea gazelor din stomac pe gură), ceea ce previne balonarea și arsurile gastrice.
2. Eliminarea pietrelor la rinichi – Litiaza renală afecteaza o mare parte din populație, unul dintre principalele motive fiind faptul că oamenii nu se hidratează corespunzător. Bea câte un pahar de apă cu bicarbonat zi de zi și vei reduce cu mult riscul de a face pietre la rinichi.
3. Prevenirea infecțiilor urinare – Bicarbonatul de sodiu este recunoscut ca remediu pentru infecțiile urinare și ca metodă de prevenire a acestora, datorită proprietăților lui antiseptice și datorită faptului că reduce aciditatea urinei.
Cum să consumi corect apa cu bicarbonat de sodiu
Pentru început, trebuie să îți cumperi hârtie pentru măsurarea pH-ului, pentru a testa valoarea acestuia din urină și salivă. Cum te trezești dimineața, pH-ul salivei tale ar trebui să fie între 7.0 și 7.4, înainte să bei lichide.
Urina va fi mai acidă dimineața. La prima oră, pH-ul urinei ar trebui să aiba valori între 6.0 și 7.0, urmând să crească pe parcursul zilei.
Măsoara pH-ul câteva zile la rând, notându-ți undeva rezultatele. Dacă observi că valorile sunt mult sub cele dezirabile, poți folosi apa cu bicarbonat de sodiu pentru a le echilibra.
Este de ajuns să bei un pahar de apă în care ai adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu de două ori pe zi, preferabil pe stomacul gol. Continuă să îți monitorizezi pH-ul și poți crește doza (un pahar sau doua în plus), până observi o îmbunătățire.