Deși cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății organismului, unele alimente pot deveni dăunătoare atunci când sunt cosumate în exces.
Roșiile și portocalele, tonul și carnea sunt doar câteva dintre produsele care te pot afecta dacă le mănânci în cantități mari, scrie Food Story.
1. Roșiile și portocalele – bogate în vitamina C și alți nutrienți importanți, aceste legume și fructe sunt foarte acide. De aceea, atunci când sunt consumate în exces pot provoca refluxul acidului din stomac și, în timp, determină apariția bolii numite „Esofagul Barrett”.
FOTO: Mediafax
2. Tonul la conservă – este gustos hrănitor, dar conține o mare cantitate de mercur. Așadar, consumul în cantități mari crește riscul apariției problemelor de vedere, de auz și a slăbiciunii musculare. Limitează-ți consumul la două conserve pe săptămână.
FOTO: Publimedia
3. Apa – hidratarea este foarte importantă, spun specialiștii. Totuși, nu trebuie uitat că o cantitate prea mare provoacă apariția „intoxicației cu apă”. Consumul excesiv de apă dizolvă sodiul din corp și scade nivelul de sodiu din sânge. Asta poate duce la funcționarea redusă a creierului și chiar la moarte. Aceste probleme apar, însă, în rândul maratoniștilor sau a celor care, în timpul dietelor, se forțează să bea prea multa apă.
FOTO: Hepta
4. Carnea – deși este o sursă bogată de proteine, carnea nu trebuie mâncată prea des. Proteinele animale favorizează apariția cancerului, în special a celui la sân. Specialiștii în nutriție recomandă în schimb, consumul de proteine vegetale: alune, semințe și cereale integrale.
FOTO: Publimedia
5. Nuci braziliene – sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, acizi grași esentiali și seleniu. Aceste fructe diminuează colesterolul și scad tensiunea arterială. Totuși, nu trebuie consumate zilnic sau în cantități mari, întrucât excesul de seleniu este toxic și provoacă dermatite, căderea părului și a unghiilor.
FOTO: Hepta