Ce se întâmplă dacă nu faci sex o perioadă îndelungată
Sunteți mai nervoși
Sexul ajută la eliberarea endorfinelor, „hormonii fericirii”, și a oxitocinei. În lipsa acestora pe o perioadă mai lungă de două săptămâni, corpul se resimte și astfel apare sentimentul de anxietate, susțin cercetătorii scoțieni.
Crește riscul de cancer de prostată
Bărbații care nu fac sex o perioadă lungă ar trebui să acorde atenție crescută controalelor medicale, deoarece glanda prostată poate avea de suferit de pe urma abstinenței. Potrivit Asociației Americane a Urologiei, bărbații care fac sex regulat beneficiază de protecție suplimentară împotriva afecțiunilor prostatei. Vă întrebați de ce? Pentru că ejacularea ajută la înlăturarea subtanțelor cu potențial nociv din spermă , protejând astfel prostata.
Răciți mai des
Sex mai rar, răceli mai dese! Aceasta este concluzia la care au ajuns oameni de știință de la Universitatea Penssylvania, care au descoperit că sexul practicat regulat întărește sistemul imunitar. Savanții au descoperit că voluntarii care făcuseră sex o dată sau de două ori pe săptămână prezentau niveluri mai crescute de iunoglobulina A (IgA) în comparație cu cei care făceau sex mai rar. Imunoglobulina A este prima linie de apărare a organismului în fața virusurilor care cauzează răceala și gripa.
Crește riscul de gelozie și scade stima de sine
Pe măsură ce sexul devine o „sărbătoare”, o activitate celebrată o dată sau de două ori pe an, s-ar putea să vă simțiți din ce în ce mai nesiguri în privința relației de cuplu. Astfel, „certurile, frustrările, neîncrederea în sine și sentimentul de neatractivitate și de vină și-ar putea face loc cu ușurință în viața voastră dacă nu faceți sex cu persoana iubită o perioadă îndelungată”, susține doctorul Les Parrot, psiholog și autor al cărții „Saving your marriage before it starts”. De asemenea, abstinența poate crește riscul de gelozie și de teamă că partenerul ar putea călca strâmb, adaugă specialistul.
Disfuncțiile erectile, un risc major
Folosește-l sau îl vei pierde! Cam așa poate fi rezumată situația. Dacă penisul nu își îndeplinește misiunea cu care a fost „înzestrat”, acesta își va pierde vigoarea, deoarece este un mușchi și, ca orice mușchi, acesta trebuie antrenat. Cu alte cuvinte, disfuncțiile erectile pândesc la ușa celor care fac sex rar.
Mai deprimați
Chiar dacă dați vina pe orele lungi de muncă, pe grijile financiare sau pe cine știe ce alte motive, se pare că depresia poate fi cauzată, ei bine, și de lipsa de sex, arată un studiu publicat în revista științifică Behaviour. Însă nu doar sexul (sau, mai bine spus, lipsa lui) se face vinovat de stările de tristețe accentuată, ci actul final al acestuia, adică ejacularea (din nou, lipsa acesteia). Potrivit cercetătorilor, unele substanțe din materialul seminal, cum ar fi melatonina, serotonina și oxitocina, au capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit a femeilor.