Ce se întâmplă în corpul tău când ratezi una din mesele zilei
Medicii atrag atenția că nerespectarea numărului de mese într-o zi nu reprezintă o soluție pentru a scăpa de kilogramele, ci dimpotrivă: riscăm să ne îngrășăm. Mai mult decât atât, ne punem sănătatea în pericol.
â— Persoanele care obișnuiesc să sară peste câte o masă din zi au un metabilism mai lent, lucru care predispune la luarea în greutate. Potrivit nutriționiștilor, sărind doar peste o masă, nivelul de zahăr din sânge scade. Zahărul este combustibilul cu care organismul funcționează, iar pentru ca nivelul acestuia în sânge să fie la niveluri normale trebuie să mănânci regulat.
Atunci când nivelul de zahăr din sânge nu este echilibrat (fie prea mare, fie prea mic), toate organele sunt afectate. În plus, intervine senzația de oboseală și o stare generală de rău. Atunci când renunțăm la una dintre cele trei mese principale, organismul intră în modul de înfometare și începe să conserve energia. În acest mod, metabolismul încetinește, iar dacă mai târziu vom decide să mănâncăm, alimentele nu vor fi procesate corespunzător pentru că organismul conservă energie, deci arderile încetinesc.
â— Nerespectarea meselor scade capacitatea de concentrare. Fără o aprovizionare constantă cu substanțe nutritive, capacitățile emoționale și intelectuale sunt date peste cap. Vom avea senzația de minte încețoșată, vom fi capricioși și iritați. Într-un final, peste 7-8 ore când o să mânâncăm, corpul va simți pentru moment o senzație de ușurare, însă problemele nu se opresc aici. Metabolismul este în continuare lent pentru că este dezorientat și nu știe când va primi următoarea porție de mâncare. Dacă vom continua să renunțăm la câte o masă zilnic, organismul va începe să se hrănească cu masa musculară, iar metabolismul va fi dat complet peste cap.
Pentru a evita să ne punem sănătatea în pericol pe motiv că nu avem timp să mănâncăm sau că vren să slăbim prin metodă înfometare, medicii recomandă să mâncăm puțin la intervale de timp regulat, astfel încât organismul să nu intre în criză de energie. Este indicat să alegem combinații hrănitoare de alimente, precum proteine cu carbohidrați, care să ne asigure energie pentru perioade mai îndelungate de timp.