Ce se întâmplă în organism atunci când nu dormi suficient
Dacă nu dormi suficient te poți confrunta cu slăbirea sistemul imunitar, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și chiar la apariția unor tipuri de cancer sau diabet.
Aproximativ 1 din 3 adulți nu doarme suficient, conform Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM).
Cât ar trebui să dormi, de fapt?
Toată lumea se simte mai bine după o noapte bună de somn. Fundației americană pentru Somn a stabili câte ore trebuie să doarmă o persoană, în funcție de vârstă.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să respecta următorul program de somn:
- Adulți, peste 65 de ani: 7 până la 8 ore.
- Adulți, între 26 și 64 de ani: 7 până la 9 ore.
- Tineri, între 18 și 25 de ani: 7 până la 9 ore.
- Adolescenți, între 14 și 17 ani: 8 până la 10 ore.
- Copii de vârstă școlară, între 6 și 13 ani: 9 până la 11 ore.
- Copii preșcolari, între 3 și 5 ani: 10 până la 13 ore.
- Copii mici, 1 până la 2 ani: 11 până la 14 ore.
- Sugari, 4 până la 11 luni: 12 până la 15 ore.
- Nou-născuți, 0 până la 3 luni: 14 până la 17 ore.
Medicii au găsit, de asemenea, dovezi că factorii genetici, comportamentali și de mediu ajută la determinarea de câte ore de somn aveți nevoie pentru a avea parte de o stare de sănătate bună.
Un minim de șapte ore de somn este un pas în direcția corectă pentru a vă îmbunătăți sănătatea, afirmă Dr. Drerup, citat de Cleveland Clinic.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu dormi cât trebuie
Pielea uscată și lipsită de strălucire poate fi un alt semn care să indice faptul că nu dormi cât ar trebui. În timpul somnului, se produce un hormon de creștere cu rol în repararea celulelor. Tot atunci se produce și colagenul, factorul ce oferă elasticitate și fermitate pielii.
Stările proaste sunt și ele strâns legate de calitatea somnului. Oboseala împiedică capacitatea de a ne regla emoțiile negative.
„Pierderea somnului ne va face să ne simţim mai supăraţi, iritaţi şi trişti, ca răspuns la orice se întâmplă în jur. Acest lucru ne face mai puţin capabili să ne bucurăm de lucrurile bune din viaţa noastră“, potrivit Fundaţiei Sleep for Health, citată de PlayTech.