Potrivit passionsante.be cercetătorii au observat timp de aproximativ zece ani obiceiurile legate de nutriție a 20.000 de adulți. Astfel, s-a observat că ei consumau, în medie, patru pahare de apă plată pe zi, aceasta reprezentând doar o parte din aportul total de lichide. Acestora se adaugă băuturi precum ceai, cafea, băuturi carbogazoase și apa din alimente.
Cercetătorii au observat că atunci când proporția de apă plată crește apare o scădere a aportului de calorii, precum și a cantității de grăsimi saturate, zahpr, sare și colesterol. Acest efect este același, indiferent de ce statut social sau economic al participanților la studiu sau de greutatea corporală avută la începutul studiului.
Autorii arată că „promovarea unui consum crescut de apă plată ar putea fi utilă în cadrul unei strategii de sănătate publică, destinată reducerii aporturilor calorice și vizării unei alimentații mai sănătoase”. Totuși, ei atrag atenția asupra faptului că un consum excesiv de apă poate cauza probleme la vezică, mai precis o afecțiune numită distensie vezicală. Astfel, se recomandă consumul a 1 – 1,5 litri de apă zilnic, echivalentul a șase-opt pahare.
Studii precedente arată că un pahar de apă băut înainte de masă taie pofta de mâncare.