Ce se întâmplă în România la fiecare 30 de minute
La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauză de mortalitate cardiovasculară din țară, iar la fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic, printre factorii favorizanți fiind obezitatea, fumatul și sedentarismul.
„În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuția factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a mai declarat prof. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației Române a Inimii, marți, cu ocazia lansării campaniei „Săptămâna inimii”.
Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial.
„Deși este o problemă medicală, soluția este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susținută de întreaga societate. Modul de viață trebuie optimizat, așa cum trebuie și accesul la serviici medicale de bună calitate”, a mai spus prof. dr. Gaiță.
Președintele Fundației Române a Inimii a subliniat, și cu acest prilej, carențele modului de viață urban: alimentația de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mișcare, poluarea și fumatul.
„Porțiile (de mâncare – n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porție. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mișcare, să nu fumăm. Asta este prevenție. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct”, a adăugat prof. dr. Gaiță.
La rândul lui, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, care va prelua președinția Societății Române de Cardiologie, a spus că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, de obezitate sau de amândouă. „Prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare sunt principala noastră preocupare, în condițiile în care șapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale aterosclerozei – principala cauză a complicațiilor cardiovasculare. Din păcate, mulți profesori preferă să facă meditații în locul orei de sport. De aceea, Societatea Română de Cardiologie va colabora cu Ministerul Eucației, pentru dezvoltarea unor programe de educație în școli”, a mai spus dr. Tatu-Chițoiu.
Medicul a vorbit și despre un program derulat de Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, prin care orice persoană poate completa un chestionar cu răspunsuri la anumite întrebări, în funcție de care un cardiolog va recomanda fie un nou astfel de test al inimii, după un timp, fie un control medical, într-un cabinet de specialitate.
„Medcii de familie nu au timp de prevenție. Pregătim un program informatizat la care va putea avea acces, foarte ușor, oricine”, a mai spus dr. Tatu-Chițoiu.
Actualul președinte al Societății Române de Cardiologie, conf. dr. Ioan Mircea Coman, a subliniat, cu același prilej, că există o subfinanțare a sistemului sanitar, iar procentul din PIB alocat pentru sănătate nu este suficient. „Banii ar trebuie dirijați spre prevenția primară, pentru că sunt mai eficienți decât cei pe care îi îndreptăm spre tratarea bolii”, consideră Coman.
Campania „Săptămâna inimii” se va desfășura, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”. Inițiativa, care include, între altele, un cros și un cursă pe biciclete, este coordonată de Fundația Română a Inimii și susținută de Ministerul Sănătății.