E foarte bun, dulceag, nu e amar”, a mai spus Lidia Fecioru.
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit despre ceaiul ideal de consumat în luna iunie, ale căror proprietăți sunt cunoscute încă din antichitate și care aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
Este vorba despre ceaiul de podbal, cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, câștigă popularitate în rândul consumatorilor preocupați de sănătatea lor. Fabricat din frunzele plantei de podbal (Tussilago farfara), acest ceai este utilizat de secole în medicina tradițională datorită beneficiilor sale pentru sistemul respirator și nu numai.
Ceaiul de podbal este recunoscut pentru efectele sale calmante asupra tusei și a altor afecțiuni respiratorii. Bogat în mucilagii, compuși care formează o peliculă protectoare asupra mucoaselor, ceaiul de podbal ajută la calmarea iritațiilor gâtului și la reducerea inflamațiilor. De asemenea, acesta poate fi benefic în tratarea bronșitei, astmului și a altor probleme respiratorii datorită proprietăților sale expectorante.
Pe lângă beneficiile pentru sistemul respirator, ceaiul de podbal este folosit și pentru efectele sale antiinflamatorii și diuretice. Consumul regulat poate contribui la ameliorarea simptomelor de inflamație și la stimularea funcției renale.
„Când iese, primăvara, prima e floarea galbenă și abia după aceea frunzulițele. E foarte bun și ar fi bine să ne luăm să facem ceai din el.
Se face ceaiul simplu, o lingură cu vârf la un pahar de apă. Se pune în apă și se acoperă o oră. Trebuie să stea acoperit, infuzie”, a explicat Lidia Fecioru, la Antena 3.
Pentru a prepara ceaiul de podbal, se recomandă infuzarea unei lingurițe de frunze uscate în 250 ml de apă fierbinte timp de 10-15 minute. Se poate consuma de două-trei ori pe zi pentru a beneficia de efectele sale terapeutice.
Este important să se consulte un specialist înainte de a începe un tratament cu ceai de podbal, mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice sau care iau medicamente.
„Este nemaipomenit. E și antibacterian și antiviral, așa că îl putem folosi fără probleme.
E foarte bun, dulceag, nu e amar”, a mai spus Lidia Fecioru.