Experții în sănătate au dezvăluit care este ceaiul anti-îmbătrânire. Dacă bei trei căni în fiecare zi, viața ta ar putea fi mai lungă cu 10 ani.
Informația nu este una neverificată, din contră. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, iar studiul lor a fost publicat în The Lancet Regional Health — Western Pacific.
Cercetătorii au chestionat 5.998 de britanici cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, dar și 7.931 de oameni din China, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, cu privire la obiceiurile lor de a bea ceai.
Ei au întrebat dacă au băut ceai negru, verde, galben sau un ceai oolong tradițional chinezesc, precum și câte căni din acestă băutură consumă zilnic.
Ei au calculat, de asemenea, vârsta biologică a fiecărui participant, compilând procentul de grăsime corporală, colesterolul și tensiunea arterială. Cu toate acestea, studiul a fost doar „de observație”, așa că cercetătorii nu au putut dovedi dacă consumul de ceai a încetinit îmbătrânirea biologică, notează New York Post.
Cu toate acestea, consumatorii consecvenți de ceai au arătat semne de îmbătrânire mai lentă. Cei mai mulți dintre acești oameni erau bărbați, urmau o dietă mai sănătoasă și consumau alcool.
„Consumul de aproximativ trei căni de ceai sau șase până la opt grame de frunze de ceai pe zi poate oferi cele mai evidente beneficii anti-îmbătrânire”, au spus cercetătorii.
„Consumul moderat de ceai a prezentat cele mai puternice beneficii anti-îmbătrânire în rândul băutorilor consecvenți de ceai”, au conchis ei.
Potrivit studiului, participanții care au încetat să bea ceai par să arate o îmbătrânire mai accelerată.
Cercetătorii cred că polifenolii, o substanță bioactivă din ceai care „modulează bacteriile intestinale”, ar putea juca un rol în reglarea sistemului imunitar, a metabolismului și a funcției cognitive.
Ei au remarcat, de asemenea, că flavonoidele – „un fel de polifenol care este prezent în ceai” – pot prelungi speranța de viață la viermi, purici și șoareci.
„Consumul de ceai poate proteja împotriva bolilor legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, demența și unele tipuri de cancer. Consumul de ceai a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate”, au spus ei.
Oamenii de știință nu au studiat dacă un anumit tip de ceai are un efect anti-îmbătrânire mai mare și nu au găsit „diferențe substanțiale” între băutorii de ceai din China și cei Marea Britanie.
De asemenea, temperatura ceaiului nu a făcut nicio diferență în cadrul studiului și nici gramajul cănilor folosite.