CEL MAI BINE PĂZIT SECRET DIN SĂNĂTATE

Publicat: 09 08. 2016, 09:17

Tot mai mulți me­dici care lu­crea­ză la stat și care au contracte și cu cli­nici private sunt greu de găsit în spi­talele de stat, unde pa­cienților li se spu­ne că nu sunt dis­po­ni­bili sau sunt dis­­po­nibili peste o lu­nă sau două. De­altfel, aproape ju­mă­tate din veni­turile rețe­lelor pri­va­te provin din plăți ad-hoc, de la pa­cienți care de cele mai multe ori nu își pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital.

Ca urmare, „re­țe­ta” clinicilor pri­va­te este confi­gu­rată în felul următor: pacienții vin după medicul spe­cialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima în­tre­vedere, sunt taxați în clinicile private cu 150 lei (până la 500 de lei con­sultația pentru medicii „vedetă”), apoi de cele mai multe ori, sunt întorși la spitalele de stat pentru inter­vențiile chirurgicale.

În cazul nașterilor este deja un „patern”: pacientele intră inițial sub supravegherea ginecologilor la marile spitale precum Municipal sau Fi­lantropia, apoi sunt chemate pentru analize și consult la privat – la cabinetul medicului sau la clinicile private – pentru ca nașterea să se facă sub supravegherea medicului ambivalent înapoi la stat.

Un alt pacient, Sorin, spune că a încercat să facă o programare pentru copilul său la un anumit pediatru din cadrul spitalului Marie Curie din Capitală, la care însă un loc liber pentru consult era abia peste o lună.

„L-am găsit a doua zi la o clinică privată, unde am plătit 150 de lei con­sultația”.

Oficialii spitalelor Marie Curie și Elias nu au răspuns până la închiderea ediției ZF solicitării legată de câți medici colaborează și cu clinicile private. Nici în piață nu sunt disponibile aceste date.

„Nu am aceste date”, a răspuns Viorel Rotilă, președintele Federației Solidaritatea Sanitară din România.

Din ce în ce mai mulți medici aleg să colaboreze cu clinicile private, dar este neclar statutul acestora atâta timp cât de cele mai multe ori pacienții de la stat sunt aduși practic în privat de renumele medicilor.

Nu este limpede de ce spitalele de stat nu pot organiza ambulatorii mai multe, eventual cu 30-50 de lei consultația sau invers, de ce Casa de sănătate publică nu decontează integral consultația din privat la medicii specialiști, adică pacientul, deja contribuabil ca salariat, să nu mai plătească nimic nici la privat.

Mai ales că, spre deosebire de intervențiile chirurgicale, costul unei consultații la stat ar trebui să fie egal cu cel al unei consultații la privat.

„Doar medicii cu o anume carte de vizită ajung să colaboreze cu clinicile private. Acești medici sunt greu de găsit la stat din cauza cererii foarte mari din partea pacienților, însă în sistemul privat o categorie de pacienți mai restrânsă are acces la consultațiile lor dat fiind prețurile practicate”, a spus Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

ZF i-a întrebat pe marii operatori privați: „Cu câți medici din spitalele de stat colaborează?”, dar aceștia refuză să răspundă.  Oficialii Medlife și Regina Maria nu au transmis un răspuns solicitării ZF până la închiderea ediției.

Reprezentanții Medicover au transmis numărul de medici cu care lucrează, fără a menționa câți din aceștia lucrează la stat. „Medicover are aproximativ 150 de medici angajați și colaborează cu peste 550 de medici la nivel național.”

ZF a întrebat câți medici lucrează și la stat. „Fiecare caz este particular, nu există o regulă în acest sens nici în privința anga­jaților, nici a colaboratorilor.”

Nici oficialii rețelei Gral Medical nu au făcut public numărul medicilor de la stat cu care lucrează, ci doar numărul total de medici cu care colaborează.

Citește în continuare în Ziarul Financiar.