Cel mai NESĂNĂTOS ingredient din shaorma. „De aici vine boala!”
Care este, de fapt, cel mai nesănătos ingredient din deja „tradiționala” noastră shaorma „cu de toate”? „De aici vine boala!”, avertizează Sorin Gadola, fondatorul Untold.
Chiar dacă se spune că shaorma este una din cele mai sănătoase alegeri, deoarece carnea este coaptă, conține salată, varză și roșii, există un ingredient care o face nesănătoasă, nerecomandat de niciun medic.
Sorin și Diana Gadola au vorbit, în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, despre hrană și despre stilul de viață.
De pildă, shaorma, un produs fast food binecunoscut, poate face rău. Sosul din shaorma nu doar că îngrașă, dar produce aciditate și provoacă dependență.
”Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Și pentru mine este un deliciu să mă uit în meniuri. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați…
Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat Diana Gadola.
Fără shaorma „cu de toate”!
Și cartofii prăjiți reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Sunt scufundați în ulei rafinat, toxic, refolosit, deja vorbim de o boală, spune Diana Gadola.
„Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”
Sosul, principalul „inamic” din shaorma?
”Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce? Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…
Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme.
Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel. Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat și Sorin Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Sursa foto: ytb