Cele 10 alimente „anti-foame”, potrivit medicului Mihaela Bilic. Par „rele”, dar te ajută să slăbești, de fapt

Publicat: 24 05. 2024, 15:48

Medicul Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști din România, iar sfaturile acesteia i-au ajutat pe mulți români să slăbească și să se mențină sănătoși.

Și cum multe persoane se confruntă de multe ori cu o senzație de foame pe care nu și-o pot explica, medicul vine cu unele soluții.

Se pare că, de multe ori, sau chiar de cele mai multe ori, senzația de foame nu este una reală, mai ales atunci când o resimțim la scurt timp după ce am mâncat.

„Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm”, scrie ea.

Care sunt alimentele recomandate de Mihaela Bilic pentru a potoli foamea

Potrivit medicului, există unele alimente care ne aduc starea de sațietate, cum ar fi ouăle, carnea, peștele, proteinele vegetale, pastele al dente, cartofii în coajă, orezul, pâinea integrală cu tărâțe, ciorba, morcovii, porumbul expandat.

„Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.

Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.

Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede”, scrie medicul.