Nutriționiștii spun că în această perioadă avem tendința de a mânca chiar de două ori mai mul decât într-o zi obișnuită. Astfel, riscul apariției senzației de balonare, a arsurilor gastrice și a indigestiei este destul de crescut. Potrivit specialiștilor, aceste afecțiuni sunt cauzate de creșterea secreției de acid gastric, dar și a altor enzime, care au un rol important în digestie.
O primă recomandare vine pentru persoanele care au ținut post. Acestea trebuie să evite să facă abuz alimentar, deoarece în caz contrar riscă să ajungă la spital din cauza indigestiei. Mai mult, abuzul de preparate tradiționale de paște, împreună cu excesul de alcool pot declanșa crizele pancreatice acute. Astfel, este recomandat să mâncați puțin și des.
Printre remediile naturale împotriva indigestiei și arsurilor stomacale se numără sucul de morcovi și sfeclă albă, băut dimineața, pe stomacul gol. În plus, ceaiul de mentă este indicat după o masă copioasă, deoarece are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv, este un bun remediu împotriva crampelor stomacale, iar ceaiul de mușețel permite eliberarea gazelor, datorită efectului antiinflamator.
Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor în cele trei zile în care se sărbătorește Paștele. Acestea conțin fibre și vor ajuta la combaterea indigestiei. Atenție! Fructele nu se mănâncă pe post de desert. Acestea se servesc la o oră după felul principal. În caz contrar fructele vor fermenta și există riscul apariției indigestiei.
Cum colecistul și pancreasul sunt organele cel mai afectate în aceste zile, este indicat să avem la îndemână suplimente alimentare digestive pe bază de enzime și săruri minerale.
Evitați asocierile greșite între alimente. Friptura de miel nu se va asezona cu o porție de cartofi prăjiți. Salatele din crudități sunt alegerile potrivite. Încercați să mâncați o dată un singur fel de mâncare. Se recomandă o pauză de cel puțin o oră între felurile de mâncare. În plus, pentru a evita supraalimentația, ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conțină legume și zarzavat.
Faceți mișcare. O scurtă plimbare prin parc este un remediu împotriva tulburărilor digestive care nu va da greș. Mișcarea ne accelerează tranzitul intestinal și ajută la stimularea digestiei.