Sarea, zahărul și făina sunt unele dintre alimentele pe care le consumăm cel mai des, însă sunt și unele dintre cele mai nocive în cazul în care sunt consumate în exces, atrag atenția specialiștii.
Cele trei „prafuri” pe care le consumăm zilnic sunt legate de mai multe afecțiuni, în special de cele cardiovasculare, care pot duce chiar la deces, informează Adevărul.
Cu toate, acestea, este foarte importantă și cantitatea pe care o consumăm in fiecare zi.
„Ele în sine nu sunt nocive, altfel am avea numai morţi pe stradă. Cantităţile în care sunt consumate ar putea deschide drumul către problemele de sănătate. Sunt studii serioase, mai ales pe consumul de sare, de la 5 grame pe zi în sus deja există o asociere mult mai serioasă cu hipertensiunea arterială şi de aici la boli cardiovasculare”, spune nutriţionistul Şerban Damian.
Sarea însă nu trebuie scoasă din alimentaţie, ci doar consumată moderat, fiind importantă în alimentaţie.
Cantitatea zilnică de energie pe care ar trebui să o obținem din zaharurile simple, precum zahărul, este undeva în jur de 5 până la 10%, explică specialistul.
Cu toate acestea, de multe ori depășim această cantitate din cauza consumului de dulciuri și alte produse cu zahăr adăugat.
În timp, consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate și la toate problemele de sănătate asociate cu greutatea în exces.
„Astfel este o cantitate mare de energie care vine rapid şi pe care organismul o înmagazinează dacă nu este consumată, mai ales în condiţiile în care o persoană este sedentară. Pe termen lung, pentru că aici nu înseamnă că vorbim de o săptămână sau de o lună, ci la nivelul lunilor sau anilor, aceasta înmagazinare de energie duce la exces ponderal, la obezitate, iar de aici toate problemele derivate de creşterea în greutate”, a mai explicat Şerban.
Deși poate fi nocivă dacă este consumată în exces, sarea nu trebuie înlocuită, nici eliminată din dieta noastră. Ea trebuie doar consumată moderat, fiind importantă în alimentaţie.
Zahărul, însă, poate fi înlocuit cu alte forme de zaharuri, precum cele din fructe.
De altfel, nutriționistul spune că fructele „au şi fibre şi o curbă de absorbţie mult mai lentă decât a mânca dulciuri rafinate sau sucuri care se absorb foarte repede”.
De aceea el recomandă să consumăm fructele întregi sau sub formă de smoothie, dar nu și sub forma sucurilor în care doar stoarcem fructul.
„Când storci un fruct, în principiu storci doar apa cu zaharurile şi arunci pulpa, adică toată partea fibroasă”, spune Șerban Damian.
Făina albă poate fi înlocuită cu cea integrală, deoarece îngrașă mai puțin.
Dat fiind faptul că are în compoziție zaharuri simple, făina albă oferă organismului o cantitate de energie mai mare decât acesta are nevoie, astfel că ea este depozitată sub formă de grăsime.
Nutriționistul spune că nu recomandă în niciun caz să nu mai consumăm deloc pâine, dar o recomandă pe cea din făină integrală.
El mai atrage atenția și asupra cantității de pâine pe care o consumăm, mai ales dacă avem un stil de viață sedentar.
„Una este să vorbeşti despre o persoană sedentară, care are nevoi de carbohidraţi reduse, astfel că şi pâinea trebuie limitată, faţă de o persoană activă, la un sportiv, de exemplu, la care nevoile sunt diferite”, explică specialistul.
Acesta mai spune că 50-60% din energia noastră trebuie să provină din carbohidrați din surse diferite.