Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul

Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul
Imagini din laboratorul Institutului „Cantacuzino” / Sursa foto: Adevărul – Institutul „Cantacuzino”
Publicat: 21/08/2021, 12:43

Produsul Polidin, produs pentru prima dată în anii ’60, va fi readus pe piaţă, ca supliment alimentar, au anunțat reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de sub umbrela Ministerului Apărării Naționale, care au încheiat cu succes o primă etapă în vederea reluării producției.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” anunţă că reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator.

Decizia de reluare a producției fusese anunțată de conducerea instituției medicale în urmă cu aproximativ nouă luni. „Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă”, spunea, în noiembrie anul trecut, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea.

Toate activităţile din acest proiect s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naţionale, relatează Adevărul.

Produsul va fi sub formă de ursuleț

Pentru a putea fi pus pe piața de suplimente, specialiștii Institutului Cantacuzino au dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate). Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (POLIDIN-O) şi spray nazal (POLIDIN-N), relatează Adevărul.

Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie (copii, adulţi, vârstnici), au transmis reprezentanții institutului.

„Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piaţă şi sub formă de medicament cu administrare injectabilă”, au transmis reprezentanții instituției.

Potrivit informațiile de pe site-ul instituției, Polidinul a fost primul din grupa de imunomodulatorii, grupă introdusă după 1960 și care a continuat seria cu Aerodin, Brohodin, Orostim, toate produse la Filiala de la Iași și s-a încheiat cu Cantastimul, care s-a lansat la București înainte de 1990. „Vaccinurile ca și imunomodulatorii au fost sistate comercial în 2010, pe motivul imposibilității de respectare a condițiilor (GMP) impuse de normele europene produselor injectabile la om”, se arată pe site-ul instituției

La scurt timp, medicul Sylvia Hoişie, supranumită și „mama Polidin”, care a făcut partea din echipa de cercetători care a dezvoltat produsul în anii ’60, a declarat că este de părere că imunomodulatorul poate contribui la lupta împotriva SARS-CoV-2. În vârstă atunci de 93 de ani, medicul spunea în noiembrie că se va vaccina împotriva COVID-19.

La sfârșitul lunii noimebrie, Institutul Cantacuzino a lansat pe piață un prim lot al unui alt produsul imunomodulator, OROSTIM-HV. Potrivit informațiilor de la acea vreme, suplimentul alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.

„În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului, urmând ca anul viitor Institutul „Cantacuzino” să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație pentru producția în serie a produsului”, transmitea instituția.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang