Orezul este un aliment extrem de popular la scară planetară, iar 90% din producția totală se consumă doar în Asia. Este ieftin, ușor de gătit și se asortează bine cu o mulțime de alte alimente, scrie ȘtiințaTehnică.com. Medicii nutriționiști au asociat acest aliment cu un risc crescut de a face diabet, fiind relativ bogat în amidon și în calorii.
Amidonul este cea mai întâlnită formă de carbohidrat din dieta noastră, dar consumarea în exces duce la creșterea glicemiei ca rezultat al metabolizării lui. Acest zahăr suplimentar este apoi transformat în țesut adipos. Dar asta se întâmplă doar în cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul îl descompune în intestinul subțire. În cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu îl putem digera și deci nu îl putem transforma în zahăr.
Prin urmare, cercetătorii au teoretizat că, dacă ar fi posibilă transformarea amidonului digerabil din alimente în amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. În cazul orezului, au descoperit că sunt necesare două transformări simple: adăugarea de ulei de cocos în apa care fierbe înainte de a introduce orezul în ea și răcirea orezului timp de 12 ore înaintea consumării. Această tehnică a condus la înmulțirea de 10 ori a conținutului de amidon rezistent din orez, comparativ cu cotele sale tradiționale în acest produs.
Procedeul funcționează prin aceea că uleiul de cocos adaugă grăsimi în apă, care intră în moleculele de amidon, alterându-le arhitectura internă și transformându-le într-o versiune mai rezistentă la digestie. Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant în bucătăria asiatică, dar probabil că și alte uleiuri ar avea un efect similar.
Cercetătorii au testat metoda doar pe varietățile mai puțin nutritive de orez, observând o reducere a caloriilor cu circa 10%. Dacă s-ar folosi varietăți mai calitative, ei cred că tehnica ar reduce caloriile cu până la 60%.