Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%

Cercetătorii au descoperit o metodă simplă de a reduce caloriile din orez cu până la 60%
Obezitatea este considerată de Organizația Mondială a Sănătății boala secolului XXI

Orezul este un aliment extrem de popular la scară planetară, iar 90% din producția totală se consumă doar în Asia. Este ieftin, ușor de gătit și se asortează bine cu o mulțime de alte alimente, scrie ȘtiințaTehnică.com. Medicii nutriționiști au asociat acest aliment cu un risc crescut de a face diabet, fiind relativ bogat în amidon și în calorii.

Amidonul este cea mai întâlnită formă de carbohidrat din dieta noastră, dar consumarea în exces duce la creșterea glicemiei ca rezultat al metabolizării lui. Acest zahăr suplimentar este apoi transformat în țesut adipos. Dar asta se întâmplă doar în cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul îl descompune în intestinul subțire. În cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu îl putem digera și deci nu îl putem transforma în zahăr.

Prin urmare, cercetătorii au teoretizat că, dacă ar fi posibilă transformarea amidonului digerabil din alimente în amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. În cazul orezului, au descoperit că sunt necesare două transformări simple: adăugarea de ulei de cocos în apa care fierbe înainte de a introduce orezul în ea și răcirea orezului timp de 12 ore înaintea consumării. Această tehnică a condus la înmulțirea de 10 ori a conținutului de amidon rezistent din orez, comparativ cu cotele sale tradiționale în acest produs.

Procedeul funcționează prin aceea că uleiul de cocos adaugă grăsimi în apă, care intră în moleculele de amidon, alterându-le arhitectura internă și transformându-le într-o versiune mai rezistentă la digestie. Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant în bucătăria asiatică, dar probabil că și alte uleiuri ar avea un efect similar.

Cercetătorii au testat metoda doar pe varietățile mai puțin nutritive de orez, observând o reducere a caloriilor cu circa 10%. Dacă s-ar folosi varietăți mai calitative, ei cred că tehnica ar reduce caloriile cu până la 60%.
 

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
Ce boală are Dan Petrescu, de fapt? Motivul real pentru care s-a topit pe picioare
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum