Cercetătorii au descoperit o nouă „armă” eficientă în lupta împotriva cancerului ovarian
This browser does not support the video element.
Tumorile ovariene sunt adeseori mortale, întrucât sunt descoperite mult prea târziu. Primele rezultate ale acestui studiu, realizat de cercetătorii de la University College London pe o durată de 14 ani, pe un eșantion de peste 46.000 de femei, sugerează faptul că aceste tumori pot fi detectate mult mai devreme.
În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 7.100 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian și 4.200 mor din cauza acestei boli.
Acest tip de cancer este dificil de detectat, întrucât simptomele, precum dureri abdominale, balonare persistentă și digestie dificilă, sunt generate și de alte boli.
Tumorile ovariane determină o creștere a concentrației unei substanțe chimice în organism, denumită CA125, care este utilizată deja ca marker biologic în anumite teste, în cazul persoanelor cu acele simptome.
Reprezentanții asociației UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening au efectuat teste sangvine anuale pe acel eșantion de femei, aflate la menopauză, în 13 clinici din Marea Britanie.
Ei au monitorizat concentrațiile de CA125 de-a lungul anilor și, dacă acele concentrații deveneau foarte mari, femeile respective erau îndrumate spre alte analize medicale și efectuau o ecografie cu ultrasunete.
Rezultatele acestui studiu, publicate în Journal of Clinical Oncology, au arătat că 86% din totalul cazurilor de cancer au putut fi detectate în stadii timpurii, deci tratabile, grație acestor teste sangvine.
Primele teste au fost realizate în 2001. Ultimul test sangvin a fost efectuat în 2011, iar rezultatele finale ale studiului, inclusiv rata deceselor, vor fi anunțate în toamna acestui an.
Această abordare medicală personalizată s-ar putea dovedi folositoare și în detectarea timpurie a altor tipuri de cancer, precum cel de prostată.