Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii au dezvăluit motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente

Cercetătorii au dezvăluit motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente

Cercetătorii au dezvăluit motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente au fost dezvăluite de cercetătorii de la universitățile britanice Oxford și Cambridge, potrivit cărora regimurile alimentare trebuie să fie individualizate și să fie alese în funcție de hormoni, gene și profilul psihologic al fiecărui om.

Fiecare dintre acești trei factori joacă un rol esențial în relația cu alimentele și explică motivul pentru care anumite persoane au tendința de a mânca prea mult, relatează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: „pasionații de ospețe” – care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată, „pofticioșii în mod constant” – care se gândesc tot timpul la mâncare, și „mâncătorii emoționali” – care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăți în viață.

Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental în nutriție și profesor la Universitatea Oxford, și Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacționează diferit față de diverse diete.

Teoria a fost testată pe un eșantion de 75 de voluntari – câte 25 de persoane în fiecare grup – pe parcursul a trei luni, în vara anului 2014.

Rezultatele și concluziile studiului vor fi expuse pe larg în emisiunea de televiziune „Horizon”, ce va fi difuzată de postul BBC2 pe 12 ianuarie.

Autorii studiului spun că persoanele din primul grup („feasters” în limba engleză, n.r.) nu produc în organismul lor cantități suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzația de sațietate.

Medicul Christoffer R. Van Tulleken, care este și un apreciat prezentator de televiziune și va prezenta emisiunea „Horizon”, a explicat: „Dacă sunteți o persoană care mănâncă tot ce găsește prin cămară și nu simte niciodată că s-a săturat, atunci există riscul să fiți un «pasionat de ospețe». În al doilea rând, știm deja că anumiți oameni prezintă un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu există o singură genă vinovată de acest fapt, ci mai multe. Unele influențează personalitatea, altele apetitul, iar altele voința. Persoanele care prezintă multe astfel de «gene ale obezității» sunt incluse în categoria «pofticioșilor în mod constant».

Maeștrii bucătari și pasionații de gastronomie se înscriu cel mai adesea în această categorie, a precizat același medic britanic.

„În final, am observat că anumiți oameni își administrează singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mâncării. Ei mănâncă atunci când sunt nefericiți. Le spunem «mâncători emoționali»”, a adăugat profesorul Van Tulleken.

După identificarea celor trei grupuri, cercetătorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre ele.

Cei din primul grup au primit o dietă ce a fost concepută pentru a stimula concentrația din organism a unui hormon prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, pește și semințe de leguminoase și prin eliminarea din alimentație a carbohidraților, existenți în pâinea albă și cartofi.

Voluntarii din al doilea grup au primit „dieta 5:2”, bazată pe un număr de doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.

Persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip „Weight Watchers” („Supraveghetorii greutății corporale”), întrucât autorii studiului au considerat că acești voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentația compulsivă.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin, anunț în fața a sute de jurnaliști despre negocierile pentru pace
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei