Cercetătorii din Marea Britanie au făcut primele transfuzii de sânge cultivat în laborator, în cadrul unui studiu clinic. Deocamdată, sunt testate cantități mici – echivalentul a câteva linguri – pentru a vedea cum funcționează în interiorul organismului.
Cea mai mare parte a transfuziilor de sânge se va face la pacienții care au frecvent nevoie de aceste proceduri, iar scopul final al studiului este de a produce grupe de sânge foarte rare.
Dacă sângele nu are o potrivire perfectă, atunci organismul începe să-l respingă și tratamentul eșuează, scrie BBC.
Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a spus că unele grupuri sunt „foarte, foarte rare” și „s-ar putea să existe doar 10 persoane în țară” care să poată dona.
Proiectul de cercetare combină echipe de medici din Bristol, Cambridge, Londra și de la NHS Blood and Transplant. Se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.
Pentru început, se folosește o pungă normală de sânge donat (aproximativ 470 ml). Sângele este pus într-o centrifugă magnetică, care permite separarea celulelor stem de celelalte. Aceste celule stem urmează să fie cultivate în număr mare în laboratoare. Apoi, aceastea se transformă în celule roșii din sânge.
Procesul durează aproximativ trei săptămâni și un grup inițial de aproximativ jumătate de milion de celule stem are ca rezultat 50 de miliarde de celule roșii din sânge.
Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de celule roșii din sânge.
„Vrem să facem cât mai mult sânge posibil în viitor, așa că viziunea mea este o cameră plină de mașini care îl produc continuu dintr-o donație normală de sânge”, a spus profesorul Toye.
Până în prezent, două persoane au primit transfuzii cu sânge cultivat în laborator. Nu au fost raportate efecte secundare neașteptate, iar pacienții sunt „bine și sănătoși”, a precizat echipa într-un anunț.