Prima pagină » Sănătate » Cercetătorii fac noi descoperiri despre COVID-19: Cum păcălește virusul celula umană / Ar putea ajuta la realizarea unor tratamente specifice

Cercetătorii fac noi descoperiri despre COVID-19: Cum păcălește virusul celula umană / Ar putea ajuta la realizarea unor tratamente specifice

Cercetătorii fac noi descoperiri despre COVID-19: Cum păcălește virusul celula umană / Ar putea ajuta la realizarea unor tratamente specifice

Un studiu publicat vineri, 24 iulie, de mai mulți cercetători din Statele Unite ale Americii, explică modul în care virusul SARS-CoV-2 păcălește sistemul imunitar și invadează celulele umane. Descoperirea făcută de aceștia reprezintă un pas important în realizarea unui tratament specific împotriva coronavirusului, mult mai eficient decât antiviralele folosite în prezent. 

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications și prezintă o nouă descoperire – proteina nestructurată 16, denumită și nsp 16 (or. non-structural protein 16) care este produsă de noul coronavirus, potrivit UPI.

Cum păcălește coronavirusul celulele umane

Enzima produsă de SARS-CoV-2 păcălește celulele umane, funcționând ca un „camuflaj”, care nu îl mai disting drept un corp străin, ci îl recunosc drept „parte a propriului cod”, potrivit specialiștilor.

Cercetătorii susțin că tratamentele specifice anticoronavirus ar putea fi realizate astfel încât să distrugă această enzimă.

„Descoperirile noastre nu doar că îmunătățesc cunoștințele pe care le avem despre coronavirus, ci ne oferă oportunitatea de a dezvolta noi antivirale împotriva COVID-19 și împotriva altor coronavirusuri care ar putea apărea în viitor”, a declarat Yogesh Gupta, coautor al studiului.

Noua descoperire, esențială în producerea unui tratament specific anticoronavirus

Acestea medicamente antivirale specifice ar putea „bloca dezvoltarea” coronavirusului în organismul uman, a mai precizat profesorul Gupta, de la University of Texas Health Science Center din San Antonio.

Coronavirusul produce enzima nsp 16 pentru a=și „deghiza” ARN-ul astfel încât celule umane să nu îl poată diferenția de cel al lor, astfel virusul se poate multiplica în organism, mai explică acesta.

„Virusul folosește această metodă pentru a împiedica organismul să îl detecteze și pentru a-și proteja materialul genetic în timp ce se multiplică în corpul gazdei”, a declarat profesorul Gupta.

În studiu este explicat modul în care funcționează proteina nsp 16 și este definit și modelul 3D al acesteia. Această informație poate fi folosită de către oamenii de știință pentru a concepe medicale antivirale speciale pentru boala COVID-19.

Aceste medicamente antivirale noi ar fi concepute pentru a bloca proteina nsp16 să mai „ascundă” ARN-ul virusului ceea ce înseamnă că sistemul imunitar ar reacționa mai bine, percepându-l drept un corp străin.

Citește și