Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anunțat pentru prima dată acest proiect ambițios în 2013, precizând la momentul respectiv că intervenția chirurgicală nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2016, potrivit ailymail.co.uk.
Vineri, în cadrul unei conferințe anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons în Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg această intervenție chirurgicală.
La acest eveniment, Sergio Canavero l-a întâlnit și pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operație, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescența neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severă formă de amiotrofie spinală.
Pe de altă parte, în timpul acestei conferințe, la care au participat aproximativ 150 de persoane, Sergio Canavero le-a cerut ajutorul colegilor săi chirurgi să îl ajute să realizeze această operație.
El a precizat totodată că plănuiește să realizeze această intervenție chirurgicală în SUA sau în China, potrivit theguardian.com.
Întrebat dacă este sau nu posibilă o astfel de procedură, Sergio Canavero a spus că în China au fost realizate deja cu succes transplanturi de cap la șoareci.
Totodată, în timpul conferinței, Sergio Canavero a cerut sprijinul „miliardarilor ca Bill Gates”, precizând că aceștia ar putea să finanțeze intervenția chirurgicală, conform dailymail.co.uk.
Anterior, Canavero declarase că are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.
Sergio Canavero vrea să separe de trup capul unui pacient care suferă de o maladie incurabilă și să îl grefeze apoi pe un corp sănătos. Operația va fi efectuată inițial pentru a oferi o nouă șansă la viață persoanelor paralizate – inclusiv pacienților care au suferit vătămări grave la nivelul coloanei vertebrale.
Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operație.
Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofică de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi incluși la rândul lor pe lista viitorilor pacienți.
Criticii spun că aceste planuri reprezintă „o pură fantezie”, însă Sergio Canavero afirmă că toate tehnicile necesare pentru o astfel de intervenție chirurgicală există deja pe piață și trebuie doar să fie cumulate și puse să lucreze împreună. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimuțe, iar o operație similară, realizată pe șoareci, a fost executată de curând în China.