Cinci alimente care ne îmbătrânesc cel mai mult
„Ridurile sunt legate de expresie, dar și de alimentație. S-a dovedit că cei care au o dietă nesănătoasă accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, dar și a organelor”, precizează Bogdan Guinea, consultat în nutriție și medicină de urgență la Cabinetul Medical MC2 din Capitală. Mai exact, alimentele nesănătoase, dar și consumul în exces al nutrienților de care organismul are nevoie determină o dietă necorespunzătoare, care la rândul ei poate declanșa inflamația tubului digestiv. „Această inflamație poate deveni cronică (cum se întâmplă în cazul intoleranțelor alimentare) și poate determina reacții ale tuturor organelor corpului, ceea ce duce la accelararea procesului de îmbătrânire”, avertizează specialistul citat de www.doctorulzilei.ro.
Printre aceste alimente se numără:
1. Chipsurile, cartofii prăjiți – orice este prăjit în ulei este plin de grăsimi nocive pentru organism, cu atât mai mult cartofii, care „acționează ca un burete, absorbind cantități mari de ulei”, explică nutriționistul.
2. Produsele de patiserie – acestea dăunează din cauza conținutului de făină, acizi grași și zahăr în exces.
3. Hot dog-ul, șunca, pepperoni (salam condimentat italienesc) – orice tip de carne procesată are valoare scăzută, conține acizi saturați în exces și nitrați, ambii contribuind la procesul inflamator.
4. Carnea roșie – este principala sursă de acizi grași saturați, care în lipsa acizilor nesaturați (de tip omega 3), provoacă un dezechilibru în corpul uman.
5. Alcoolul – „150-250 de mililitri de vin pe zi previn bolile cardiovasculare”, adaugă nutriționistul Bogdan Guinea. Cantități mai mari pot cauza apariția bolilor de ficat (inclusiv a cirozei) și vă pot îmbătrâni prematur. O cercetare relevă că, pentru a ne proteja, două zile pe săptămână ar trebui să nu consumăm băuturi alcoolice.