Cinci alimente care te pot ajuta să ai grijă de sănătate, când toamna își intră în drepturi
Când toamna începe să-și intre în drepturi organismul răspunde agresiv la schimbările medio-ambientale cu care are de-a face. Pentru a întări sistemul imunitar, specialiștii recomandă consumul unor alimente specifice sezonului, bogate în nutrienți, vitamine și minerale. Iată cinci alimente care au beneficii pentru sănătate și pe care este recomandat să le consumi toamna.
Alimente bune de consumat toamna
Ciupercile. Unul dintre elementele-vedetă ale acestui sezon. Se remarcă prin aportul caloric redus și bogat în proteine, vitamine și minerale. Ciupercile nu conțin grăsimi, zahăr sau sare și sunt un aliat de nădejde în ceea ce privește protejarea sistemului imunitar.
Lintea și năutul. Odată cu sosirea toamnei, alimentele care se servesc cu lingura sunt foarte populare. Lintea se remarcă prin valoarea proteică ridicată, conținutul de calciu și procentul scăzut de grăsimi, în timp ce năutul oferă o doză echilibrată de carbohidrați și fibre. De asemenea, lintea și năutul se remarcă prin conținutul lor de acid folic și tot complexul de vitamina B, alături de potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier și zinc.
Dovleacul. De asemenea, un aliment-vedetă al toamnei, dovleacul are numeroase beneficii. Ajută la lupta împotriva insomniei, îmbunătățește memoria și scade oboseala. Compus din 95% apă, dovleacul are un apor tcaloric scăzut, conținând 15-20 kcal la suta de grame. Indicele glicemic este de asemenea scăzut, astfel încât poate fi consumat chiar și de persoanele care suferă de diabet. Este bogat în Omega 3 și vitamin A și, datorită texturii sale fine, este un aliment perfect pentru supe, crème și piureuri.
Strugurii. Sunt unele dintre cele mai recomandate fructe de toamnă, având multiple beneficii pentru organism. Ajută la prevenirea cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare. Întrucât strugurii au un conținut ridicat de carbohidrați- de tip fructoză și glucoză- nu se recomandă în dietele pentru slăbit sau la pacienții cu diabet zaharat, dar sunt indicați în convalescența bolilor cronice. Strugurii conțin substanțe cu important rol antioxidant. De asemenea, strugurii ajută la digestie.
Nucile. Au efecte benefice pentru înlăturarea depresiei, a stărilor de oboseală și a asteniei, datorită faptului că au un conținut ridicat de acizi grași Omega 3. Mai mult, aceste fructe conțin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E și P, peste 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate și proteine. De asemenea, nucile sunt benefice pentru scăderea riscurilor de îmbolnăvire de diabet sau de cancer. De asemenea, nucile, reduc nivelul colesterolului.
„O dietă adecvată poate ajuta sistemul imunitar să funcţioneze optim, mai ales în perioadele în care este suprasolicitat de anumiţi factori, precum stresul sau frigul”, a declarat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.