Prima pagină » Sănătate » Cinci motive surprinzătoare pentru care iei în greutate

Cinci motive surprinzătoare pentru care iei în greutate

Cinci motive surprinzătoare pentru care iei în greutate
Anticoncepționalele, steroizii, medicamentele pentru inimă și tensiunea arterială, depresia, deficiența de vitamina D, digestia lentă și înaintarea în vârstă sunt motivele din cauza cărora continui să te îngrași, deși ești la cură.

Ești o fire activă, mănânci de trei ori pe zi și nu uiți niciodată să iei cele două gustări zilnice. Cu toate astea nu reușești să scapi de kilogramele în plus. Dimpotrivă, continui să iei în greutate, notează Unica.ro. Medicii nutriționiști spun că există o serie de motive surprinzătoare din cauza cărora te îngrași.

● Iei anticoncepționale, steroizi, beta-blocante pentru boli de inimă și tensiune arterială, sau medicamente pentru caner de sân. Acestea duc la retenția de apă sau cresc pofta de mâncare. Pentru a nu te mai îngrășa, vorbește cu medicul tău pentru a-ți recomanda alte medicamente care să nu îți influențeze greutatea.

● Suferi de depresie. Un studiu realizat în 2010 și publicat în „Jurnalul American de Sănătate Publică”  a arătat că oamenii care acuzau stări de anxietate se îngrășau mai repede decât cei care nu aveau simptome de depresie. Pe lângă medicamentele împotriva boli lor, aceștia consumă și mai multe alimente bogate în grăsimi și calorii.

● Deficiența de vitamina D, magneziu și fier îți compromite sistemul imunitar, scade nivelul de energie și îți alterează metabolismul, astfel că nu mai poți duce un stil de viață sănătos. Simți nevoia să consumi cafeină, dulciuri și carbohidrați nesănătoși. Chiar dacă poți mânca spanac sau carne de vită, pentru a crește nivelul de fier, ori nuci braziliene pentru magneziu, nu prea ai de unde să iei suficientă vitamina D. Medicii susțin că este nevoie de timp, pentru a ajunge la nivelul normal de vitamina D, iar dacă iei prea multă, riști să faci pietre la rinichi. Cea mai bună metodă este să îți testezi nivelul de vitamina D din sânge la fiecare trei luni, iar medicul va stabili care este doza optimă pentru tine.

● Ai o digestie lentă.  Dacă intestinele tale se mișcă încet, te poți alege cu câteva kilograme în plus. Ideal este ca la o oră după ce mănânci, să ai scaun, dar este la fel de sănătos și dacă se întâmplă doar o dată sau de două ori pe zi. În caz contrar, dezhidratarea, medicamentele ori o alimentație săracă în fibre pot fi responsabile pentru apariția constipației. Bea apă multă și încearcă să incluzi probiotice în alimentația ta, pentru o digestie bună.

● Îmbătrânești. Odată cu înaintarea în vârsta, arderile interne încep să încetinească. Astfel, la 40 – 50 de ani nu mai arzi calorii la fel de repede cum o făceai la 20. Poți combate luarea în greutate cu exerciții fizice, care sunt chiar mai importante decât alimentația.

Citește și