Mai multe produse din orez roșu au fost retrase de pe piața japoneză după ce s-a ajuns la cinci morți suspecte. De asemenea, 100 de persoane au ajuns la spital.
În toată Japonia este o amplă dezbatere pe acest subiect.
Autoritățile japoneze nipone au ordonat ca trei suplimente alimentare cu orez roșu să fie scoase de pe rafturile magazinelor din toată țara după ce nu mai puțin de cinci consumatori au murit și alți peste 100 au fost spitalizați.
Compania japoneză care a fabricat produsele a înregistrat aproximativ 12.000 de plângeri de la persoane care s-au plâns de probleme de sănătate
„Nu numai că vom investiga întreaga amploare a acestei probleme, ci și vom preveni răspândirea acesteia și vom oferi explicații și compensații acelor clienți care au fost afectați”, a spus președintele companiei, Akihiro Kobayashi, potrivit CNN.
Suplimentele conțin orez fermentat cu drojdie. Este vorba despre un ingredient despre care se spune că scade nivelul de colesterol și care este folosit în mod tradițional în condimentele și conservarea alimentelor și în producția de vin de orez.
Totuși, oamenii de știință spun că procesul de fermentație poate să producă o toxină periculoasă pentru rinichi.
Problemele din Japonia au produs efecte în mai multe țări din Asia care importă produsul cu orez.
Gigantul farmaceutic cu sediul în Osaka a iniţiat retragerea de la comercializare a mai multor produse, inclusiv a suplimentului „Beni-koji choleste help”, promovat ca având efect de reducere a nivelului de colesterol.
„Beni-koji”, asociat cu probleme de sănătate, în special renale, a fost produs la fabrica Kobayashi Pharmaceutical din Osaka.
Compania a sugerat că anumite ingrediente neprevăzute, derivate din mucegai, ar fi putut cauza problema.
Autorităţile sanitare japoneze investighează peste 100 de cazuri de spitalizare legate tot de aceste suplimente alimentare.
Compania a primit încă din luna ianuarie primele rapoarte privind anumite probleme renale semnalate în rândul consumatorilor, dar a păstrat totul sub tăcere.
„Este regretabil că firma Kobayashi Pharmaceutical nu a furnizat informaţii Guvernului în timp ce făcea investigaţii pentru a determina cauza acestor probleme”, a transmis ministrul Sănătăţii din Japonia, Keizo Takemi.
Pe de altă parte, gigantul nipon a furnizat drojdie de orez roşu către aproximativ 50 de firme din Japonia, ceea ce stârnește îngrijorare la nivelul întregii țări.
Deja multe produse derivate, cum ar fi sake, sosuri pentru salată şi pastă de soia fermentată („miso”), au fost retrase de la vânzare.
Mai mult, Kobayashi Pharmaceutical a vândut drojdia sa cu probleme către alte două companii taiwaneze.
Guvernul japonez a informat ţările străine despre această problemă de sănătate.
CITEȘTE ȘI: