Cinci proprietăți miraculoase ale cătinei
Grație conținutului său bogat în vitamine, cătina este deseori recomandată în tratarea sau prevenirea anumitor boli. Această plantă are numeroase efecte benefice asupra organismului.
Potrivit clicksanatate.ro, cătina are următoarele proprietăți:
1. Vindecă bolile de piele
Uleiul de cătrină este eficient în tratarea psoriazusului, eczemelor sau arsurilor. Acesta protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete, o hrănește și o revitalizează, grație conținutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K. Uleiul se aplică extern, pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi, dar poate fi administrat și pe cale orală – o linguriță de trei ori pe zi.
2. Combate stresul
Cătina este bogată în fosfor și calciu, în vitamine din grupa B dar și vitamina C. Pentru cei suprasolicitați de efort fizic sau intelectual, specialiștii recomandă câte 20 de picături de ulei de cătină pe zi, sau 4-5 lingurițe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate cu miere, de trei ori pe zi.
3. Înlătură anemia
Persoanele aflate în convalescență sau care suferă de anemii, copiii peste șapte ani sau femeile care doresc să-și întărească organismul pot face, timp de o lună, o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină.
Boabele se storc, iar sucul se amestecă imediat cu miere, în părți egale. Se lasă să macereze la rece, timp de 24 de ore, apoi se bea câte o ceșcuță dimineața, pe stomacul gol.
4. Tratează hepatita
Sucul de cătină are efecte benefice în cazul afecțiunilor hepatice acute sau cornice. Se iau 5-6 lingurițe de suc pe zi, simplu sau diluat cu apă.
5. Întărește inima
Cătina albă contribuie la scăderea colesterolului. De asemenea, conține o cantitate mare de antioxidanți care protejează inima și vasele de sânge. În plus, are și efect anticoagulant.
Așadar, cătina este recomandată în afecțiunile cardiovasculare (în special hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindromul Raynaud). Se bea în fiecare zi 3-4 linguri de sirop de cătină obținut prin presare la rece, diluat cu apă sau cu alte lichide.