Prima pagină » Sănătate » Cine supraviețuiește mai mult în condiții extreme, femeia sau bărbatul? Studiul care scoate la iveală organismul mai puternic în fața foametei sau epidemiilor

Cine supraviețuiește mai mult în condiții extreme, femeia sau bărbatul? Studiul care scoate la iveală organismul mai puternic în fața foametei sau epidemiilor

Cine supraviețuiește mai mult în condiții extreme, femeia sau bărbatul? Studiul care scoate la iveală organismul mai puternic în fața foametei sau epidemiilor
Detalii în articol

Cercetătorii de la Universitatea de Sud a Danemarcei au examinat ratele de supraviețuire în condiții extreme, în cazul ambelor sexe, și au descoperit că femeile au șanse mai mari de supraviețuire decât bărbații în aproape toate circumstanțele posibile. 

Oamenii de știință au analizat date referitoare la mortalitate adunate în ultimii 250 de ani, punând în prim-plan populațiile lumii afectate de foamete sau diverse epidemii. 

Au fost incluși aici sclavii care au lucrat în Statele Unite și Trinidad în anii 1800, dar și victimele foametei din Suedia și Irlanda sau oamenii afectați de epidemia de pojar în Irlanda. 

Cu toate că speranța de vială medie în rândul celor analizați a fost de 20 de ani, oamenii de știință și-au putut da seama că femeile trăiau mai mult decât bărbații cu până la patru ani. 

De exemplu, în timpul foametei din Ucraina din 1933, fetele ajungeau să trăiască până la vârsta de 10 ani, în timp ce băieții reușeau să supraviețuiască până la șapte ani, în medie. 

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că această diferență exista și atunci când era luată în calcl mortalitatea infantilă. 

Totodată, oamenii de știință susțin că rata de avantaj a femeilor diferă în funcție de mediul în care se află și este influențată și de factorii sociali. Hormonii ar putea juca și ei un rol extrem de important în această cauză, având în vedere că hormonul sexual feminin, estrogenul, este cunoscutca fiind un întăritor al sistemului imunitar.

Citește și