Prima pagină » Sănătate » Cititul, sportul și socializarea te ajută să scapi de DEMENȚĂ la bătrânețe

Cititul, sportul și socializarea te ajută să scapi de DEMENȚĂ la bătrânețe

Cititul, sportul și socializarea te ajută să scapi de DEMENȚĂ la bătrânețe
Hobby-urile vârstei mijlocii te ajută să nu suferi de demență câțiva ani mai târziu, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Dacă vrei să afli mai multe, citește articolul următor.

Oamenii de știință au aflat că activități precum lectura, activitățile sportive și socializarea contribuie la menținerea unei minți puternice la o vârstă înaintată și pot contribui la reducerea riscului de apariție a demențe.

Creierul se micșorează pe măsură ce îmbătrânim, dar unii oameni își pot menține memoria și IQ-ul intacte în timp ce îmbătrânesc, în ciuda acestui fapt.

Experții cred că această rezistență, numită „rezervă cognitivă”, este stimulată prin utilizarea creierului cât mai mult posibil în tinerețe.

Cercetătorul Dr. Dennis Chan, ale cărui rezultate sunt publicate în revista Neurobiology of Aging, a declarat: „Începem cu același hardware – creierul nostru – dar lucrurile pe care le facem îl pot face mai rezistent. Acesta este fenomenul numit rezervă cognitivă (…) Nu există o abordare unică, dar mesajul este că ceea ce faci între 35 și 65 de ani poate crește riscul apariției demenței de după 65″.

Studiile anterioare au arătat că persoanele cu un IQ superior, care au investit mai mult timp în educația lor sau care au mai multe ocupații provocatoare din punct de vedere intelectual, au un risc mai scăzut să dezvolte demență la bătrânețe datorită acestor factori care contribuie la rezervele cognitive.

Oamenii de știință au măsurat dimensiunile creierului la peste 200 de persoane cu vârste cuprinse între 66 și 88 de ani, folosind scanarea prin RMN și au cerut voluntarilor să rezolve teste de inteligență și să completeze un chestionar despre hobby-urile lor.

Ocupațiile lor au fost împărțite în activități intelectuale, fizice și sociale, cum ar fi cititul sau petrecerea timpului cu familia.

Cercetătorii au descoperit că aceste activități din timpul vârstei mijlocii au contribuit la IQ-ul de mai târziu, independent de nivelurile de educație sau ocupație.

„Suntem foarte încântați de descoperirile noastre.Toată lumea poate face acest lucru ( să aibă mai multe activități) – nu contează ce lucrați sau unde vă aflați”, a spus dr. Chan.

Studiul de la Universitatea Cambridge are implicații uriașe pentru Serviciul Național de Sănătate al Regatului Unit, care se confruntă cu costuri în creștere pentru îngrijirea persoanelor cu boli mintale, cum ar fi Alzheimer.

„Activități precum chat-ul cu familia sau lectura sunt gratuite (…) toate acestea sunt bune pentru tine”, a adăugat cercetătorul.

În Marea Britanie, există 850,000 de cazuri de demență, iar numărul lor va crește până la două milioane până în 2051, potrivit Alzheimer”s Research UK.

Foto: Hepta

Autor

Citește și