Prima pagină » Sănătate » Clorul din piscină, un pericol pentru organism. Cum îți poate destabiliza sănătatea

Clorul din piscină, un pericol pentru organism. Cum îți poate destabiliza sănătatea

Clorul din piscină, un pericol pentru organism. Cum îți poate destabiliza sănătatea
Clorul din piscină, un pericol pentru organism

Există însă și un aspect mai puțin plăcut al băii în  piscină: clorul din piscină, folosit pentru dezinfectarea apei. Se folosește în piscine sportive, în parcuri acvatice și în apele balneare. Partea mai puțin plăcută este că folosirea clorului nu doar că omoară bacteriile prezente în apă, dar afectează și bacteriile bune de pe pielea noastră. Urmarea? Pielea este agresată și se deshidratează, și cu siguranță nu ne dorim nimic din toate acestea.

În cazul în care pielea este supusă acțiunii clorului pentru perioade foarte lungi de timp, este posibilă o îmbătrânire precoce a pielii. Clorul, de fapt, grăbește uscarea epidermei care, pe termen lung, duce la formarea de riduri.

Persoanele cele mai afectate sunt cele care au o piele uscată sau sensibilă. Nici acasă nu suntem feriți de prezența clorului în apă, dar e drept, în cantități mult mai mici. Dacă obișnuiești să faci dușuri fierbinți, ar trebui să renunți la acest obicei, deoarece aburii din apa fierbinte conțin clor, pe care îi inhalăm, astfel, mult mai ușor. În plus, apa fierbinte accentuează deshidratarea pielii.

Cum te poate afecta clorul din piscină

  • Pielea uscată: clorul modifică pH-ul epidermei, expunând-o la agresiunile agenților externi. Filmul hidrolipidic –  bariera de grăsime care protejează pielea – este redusă din cauza utilizării abundente a dezinfectantului în piscine. În acest fel suntem mai expuși riscului de dezvolta infecții fungice.
  • Iritarea pielii: Dacă după o scufundare în piscină există o mâncărime puternică și apar pete roșii, este posibil ca aceasta să fie o iritare cauzată de clor. Atenție! Dacă apar simptome precum arsurile la nivelul ochilor, tuse uscată sau astmatică, toate acestea pot anunța o alergie la clorul din piscină
  • Dermatita provocată de clor:  simptomele acestei afecțiuni sunt – înroșirea pielii, erupții cutanate, mâncărimi intense și, în cele mai grave cazuri, exfolieri ale pielii.

Ce poți face pentru pielea ta?

După fiecare baie în piscină este foarte important să îți hidratezi corpul și tenul. Cum? În primul rând, clasic, consumând 8 pahare de apă pe parcursul unei zile. Aceasta este hidratarea dinspre interior. Cât privește hidratarea dinspre exterior, pentru pielea feței, dar și a corpului, este recomandat să folosești produse cu rol de protecție împotriva deshidratării, dar și împotriva efectelor negative cauzate de prezența clorului în apă. Cele mai delicate părți, cum ar fi fruntea, pot suferi eczeme, roșeață și deshidratare.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Citește și