CNAS atenționează pacienții cu cancer: Este nevoie de un singur bilet de trimitere pe cură
„În primul rând, este important de reținut că medicul de familie poate elibera oricâte bilete de trimitere sunt necesare pe parcursul unei luni. Dar nu vrem să punem bolnavii pe drumuri, de aceea l-am atenționat pe managerul Institutului Oncologic București că pacienții trebuie să prezinte un singur bilet de trimitere, odată cu prima ședință din cură. Spre exemplu, o cură are șase sedințe, maximum cât poate fi prescris. Pacientul va prezenta un singur bilet de trimite odată cu prima ședință. Pentru celelalte cinci ședințe, pacientul va veni fără bilet de trimitere”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Pe o rețea de socializare a apărut infromația potrivit căreia de la 1 septembrie 2014 li se cere bolnavilor de cancer trimitere de la medicul de familie pentru „orice analiză sau internare în ambulatoriu”.
„Statul român în frunte cu Casa Națională de Asigurari de Sănătate a decis că bolnavii care se tratează la Institutul Oncologic București ar trebui să se împuțineze. Prin urmare a introdus o reglemetare prin care cere bilet de trimitere de la medicul de familie pentru orice analiză sau internare în ambulatoriu. Ca sa înțelegeți, analizele de control necesare în astfel de cazuri se fac de câteva ori pe lună în condițiile în care medicul de familie, conform reglementărilor aceleiași CNAS, nu poate acorda decât o singură trimitere în aceeași lună. La fel, tratamentele de chimioterapie presupun protocoale de adiministrare la intervale precise, cicluri de zile mai mici de o lună, dar pentru începerea acestor tratamente e necesară o evaluare medicală, analize, care nu se pot face decât pe baza trimiterii de la același medic de familie. Tot o dată pe lună. Bolnavii de cancer cer să înceteze această situație absurdă și criminală”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.
Președintele CNAS a mai explicat că orice analiză de control necesară pe durata unei cure nu presupune un alt bilet de trimitere.
Toate casele de asigurari de sănătate au primit aceste precizări și sunt obligate să le transmită furnizorilor de servicii medicale cu care se află în relație contractuală și care derulează astfel de activități, a mai spus Ciurchea.
Afecțiunile oncologice fac parte din categoria afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, fără a fi necesară prezentarea unui bilet de trimitere, conform Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 619/360/2014.
În spital, serviciile medicale se acordă asiguraților pe baza biletului de internare eliberat de medicul de familie. Însă, medicii care își desfășoară activitatea în ambulatoriul integrat al unui spital, în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, pot recomanda internarea în spitalul respectiv – în spitalizare de zi sau continuă – prin emiterea în acest sens a unei scrisori medicale, fără a fi necesară eliberarea unui bilet de internare.