CNCAV: 60.000 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc în ţară
Un număr de 60.000 doze de vaccin Janssen ajung, joi, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.
Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 625.300 doze de vaccin produse de compania Johnson&Johnson, iar 259.466 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, miercuri, că peste 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, majoritatea cu doza de rapel. Totodată, au fost înregistrate 13 reacţii adverse, iar alte 143 sunt în curs de investigare.
Când va ajunge România la imunitatea colectivă
România ar atinge imunitatea de masă în fața noului coronavirus când aproximativ 70% din populație va fi vaccinată sau imunizată natural prin infectarea cu COVID-19.
Până joi doar 4,6 milioane români (circa 25% din populație, unul dintre cele mai reduse performanțe din UE) au fost vaccinați.
Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, spune că în condițiile în care tot mai puțină lume se vaccinează, iar numărul noilor infectări COVID-19 este mic, imunitatea de masă nu mai crește.
„Nu e mai bine, nu a mai crescut din două motive: nu am mai înregistrat un număr important de cazuri ca să putem, iarăși, estima, că un procent mare de populație trece prin boală și devine imunizată ca urmare a infecției naturale, practic scăderea infecțiilor în rândul populației scade și imunizarea pe cale naturală. Pe de altă parte, și ritmul de vaccinare a încetinit. Probabil este undeva de 40-50%, depinde și de regiunea geografică, depinde de un județ la altul”, a explicat Gheorghiță.