Coacăzele ar putea ajuta la controlarea tensiunii arteriale
Femeile care au mâncat coacăze congelate timp de două luni au prezenat un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale și niveluri mai ridicate în ceea ce privește o substanță care relaxează vasele de sânge.
„Acest lucru ne arată că aceste fructe pot îmbunătăți starea de sănătate a vaselor sangvine, pe lângă reducerea tensiunii arteriale”, a declarat Sarah Johnson, cercetătoare în domeniul nutriției și al exercițiilor fizice la Florida State University, care a condus studiul.
Johnson și colegii nu sugerează înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacăze, dar spun că aceste fructe de pădure ar putea regla o tendință de creștere a tensiunii și a de rigidizare a vaselor de sânge după menopauză, care crește riscul de boli cardiace la femei.
Cercetări anterioare au sugerat că aceste fructe de pădure ar putea scădea tensiunea arterială, au scris autorii studiului în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Unele cercetări au indicat, de asemenea, că flavonoidele și alți compuși din coacăze ar putea ajuta la creșterea nivelului de oxid nitric, o substanță chimică ce influențează celulele care căptușesc pereții vaselor de sânge.
Studiul recent a fost efectuat pe 48 de femei, toate aflate la menopauză, cu vârsta medie de 55 de ani și un nivel al tensiunii arteriale la limită, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune.
Timp de opt săptămâni, jumătate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingură și jumătate) de pudră de coacăze în fiecare zi (echivalentul unei căni cu coacăze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeași cantitate dintr-o pudră care arăta asemănător, dar nu conținea deloc coacăze.
La începutul studiului, după patru săptămâni și apoi după opt săptămâni, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială și rigiditatea arterelor femeilor.
Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja „pre-hipertensive” sau suferind deja de hipertensiune.
La debutul studiului, tensiunea arterială medie în cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mm Hg, în condițiile în care valorile considerate normale sunt de sub 120 pe mai puțin 80 mm Hg. După patru săptămâni, valorile medii nu s-au schimbat în cadrul niciunuia dintre cele două grupuri.
Totuși, după opt săptămâni de la startul studiului, femeile care consumau pudră de coacaze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentând o scădere de circa 6%. În cazul femeilor care consumau pudra fără coacăze, valorile tensiunii nu s-au modificat.
Cercetătorii au descoperit că nivelul de oxid nitric din sânge a crescut cu 68% în cazul femeilor care mâncau coacăze. Potrivit lui Johnson, această creștere a nivelului de oxid nitric ar fi relaxat și lărgit vasele de sânge, ajutând la scăderea tensiunii.
Cercetătoarea a declarat că scăderea tensiunii în cazul grupului care a consumat coacăze este semnficativă atunci când este comparată cu efectele medicamentelor pentru hipertensiune și ale altor intervenții medicale, dar depinde și de fiecare individ în parte.
„Oamenii răspund diferit la tratamentele cu medicamente, iar în cazul unor persoane medicamentele sunt chiar mai puțin eficiente de-atât. Unele medicamente pot fi mai eficiente, dar pot avea, de asemenea, efecte secundare grave”, a spus cercetătoarea americană.