Prima pagină » Obstetrică-Ginecologie » COLPOSCOPIA – UN EXAMEN COMPLEMENTAR AL COLULUI UTERIN

COLPOSCOPIA – UN EXAMEN COMPLEMENTAR AL COLULUI UTERIN

Colposcopia reprezinta un examen complementar al colului uterin care permite vizualizarea modificarilor prezente la acest nivel. Colposcopia este indicata in cazul pacientelor cu citologie Babes Papanicolaou anormala si /sau HPV pozitiv.

Colposcopia reprezinta un examen complementar al colului uterin care permite vizualizarea modificarilor prezente la acest nivel. Colposcopia este indicata in cazul pacientelor cu citologie Babes Papanicolaou anormala si /sau HPV pozitiv.

Colposcopul este un dispozitiv optic alcatuit dintr-o sursa de lumina si un sistem de lentile care mareste de 2-60 de ori, astfel incat sa se poata identifica leziunile invizibile cu ochiul liber. Colul este examinat intai direct, apoi dupa badijonarea cu acid acetic 3-5% si in cele din urma, dupa badijonarea cu solutie Lugol – astfel colposcopia dureaza mai mult decat un examen ginecologic cu valvele, dar disconfortul creat nu este semnificativ, daca pacientei i se explica dinainte in ce consta procedura cam cat timp dureaza.

Aceste badijonari au rolul de a evidentia zonele cu transformari anormale, care se coloreaza diferit fata de celulele normale.In functie de gravitatea acestor modificari se stabileste conduita medicala ulterioara. Importanta majora a colposcopiei consta in faptul ca ea stabileste cu precizie zona cea mai afectata de la nivelul colului, astfel incat biopsia sa tinteasca leziunea cea mai severa.

Pregatirea pentru test

Inaintea efectuarii colposcopiei pacienta va informa medicul:

  • daca este insarcinata – Colposcopia nu este contraindicata in timpul sarcinii, insa, este de preferat sa se efectueze in al doilea trimestru de sarcina. Biopsia, de col insa, nu se efectueza in timpul sarcinii decat in cazurile in care colposcopia si testul PAP sugereaza existenta unei leziuni severe / cancer cervical .
  • ce medicamente ia sau daca are alergie la vreun medicament

Nu este indicata efectuarea colposcopei in timpul menstruatiei – vizualizarea leziunilor este dificila datorita prezentei sangelui.

Nu este indicata efectuarea colposcopiei in timp ce pacienta prezinta o infectie vaginala ci va fi amanata pana dupa tratamentul vaginitei.

Este de preferat ca pacienta cu 48 de ore inaintea colposcopiei sa nu faca irigatii vaginale, sa nu foloseasca ovule si sa nu aiba contact sexual (aceleasi conditii valabile ca si in cazul recoltarii de secretie vaginala sau PAP).

Rezultatele colposcopiei pot fi date pe loc, in momentul efectuarii investigatiei. Citologia si colposcopia ridica doar suspiciunea de cancer de col uterin insa examenul anatomo-patologic efectuat pe piesa de biopsie stabileste diagnosticul de certitudine. Rezultatele biopsiei pot fi aflate dupa 10-14 zile.

Dr. Andreea Ștefănescu

Citește și