Prima pagină » Sănătate » Concluzia surprinzătoare la care au ajuns cercetătorii britanici: Aspirina ar trebui evitată de cardiaci. Poziția medicilor români

Concluzia surprinzătoare la care au ajuns cercetătorii britanici: Aspirina ar trebui evitată de cardiaci. Poziția medicilor români

Aspirina este recunoscută pentru proprietățile sale benefice în cazul cardiacilor, însă un studiu recent arată că acest medicament, cu efect anticoagulant, le face mai mult decât bine

Aspirina este recunoscută pentru proprietățile sale benefice în cazul cardiacilor, însă un studiu recent arată că acest medicament, cu efect anticoagulant, le face mai mult decât bine, în special pacienților care suferă de fibrilație atrială (FA).

Concluzia vine din partea experților de la National Health Service, din Marea Britanie. Potrivit experților de la NHS, cei un milion de pacienți britanici diagnosticați cu fibrilație atrială (AF) ar trebui să folosească o nouă generație de medicamente anticoagulante precum dabigatran, rivaroxaban și apixaban.

Specialiștii sunt de părere că înlocuirea aspirinei cu un alt anticoagulant ar duce la prevenirea producerii a 7.000 de accidente vasculare și a 2.000 de decese premature în fiecare an.

Foto: Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila”

Contactat de gândul, Ion Fulga, profesor doctor la catedra de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila”, a declarat că ipoteza nou lansată este una interesantă, dar până la a interzice aspirina în cazul pacienților diagnosticați cu FA trebuie să se facă mai multe studii pe aceste teme.

„Din punctul de vedere al farmacologilor, indicațiile oricărui medicament trebui să se bazele pe dovezi. În cazul nostru, noi apreciem că o dovadă convingătoare trebuie să îndeplinească trei condiții. În primul rând trebuie să aibă o ipoteză bazată pe niște studii anterioare. În al doilea rând trebuie să fi fost demosntrată această ipoteză printr-un studiu clinic care a avut ca obiectiv demonstrarea acestei ipoteze. În al treilea rând să fi fost verificată reproductibilitatea datelor, adică să nu fi fost un singur om care să fi spus asta. Sub aceste aspecte până la ora actuală avem dovezi convingătoare că aspirina scade frecvența infarctului miocardic la bolnavii cu angină pectorală cu 50%. E o ipoteză interesantă. Eu nu pot să spun că nu este adevărat. Trebuie să vedem dacă este adevărat sau nu după ce se vor face mai multe studii care vor avea drept obiectiv același lucru, și anume studierea efectului pe care aspirina îl are asupra pacienților care suferă de fibrilație atrială”, a precizat prof. dr. Fulga.

Profesorul de la catedra de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila” a mai precizat că înlocuirea asiprinei cu dabigatran, rivaroxaban și apixaban, dar aceste medicamente sunt mult mai scumpe. O cutie de medicamente de dabigatran costă în jur de 100 de lei, în timp ce o cutie de aspirină costă 3 lei.

Citește și