Conducerea Spitalului Marie Curie a decis că medicul pentru care părinții au ieșit în stradă nu va fi înlocuit. Manager: „Eu vreau să îl păstrez, ce Dumnezeu, suntem nebuni?” UPDATE

Publicat: 21 10. 2015, 18:45

„Doctorul Eliza Cinteză nu a primit aprobarea managerului și avizul Consiliului de Administrație al Spitalului MS Curie. Doctorul Adrian Stanciu se va întoarce de vineri la spital”, au declarat pentru gândul surse din conducerea Spitalului MS Curie.

Știrea inițială

Peste 100 de părinți s-au adunat, sâmbătă, în zona Spitalului „Marie Curie” pentru a cere să nu fie schimbat din funcția de șef de secție medicul Adrian Stanciu, pe motiv că nu mai e cadru universitar.

Senatul UMF a analizat deja cererea trimisă de conducerea spitalului pentru înlocuirea din funcția de șef de secție Pediatrie 3 a doctorului Adrian Stanciu cu doctorul Eliza Cinteză, soția fostului ministru al Sănătății Mircea Cinteză.

„Mâine (miercuri -.n.n.) eu trebuie să aprob sau să nu aprob recomandarea UMF, iar CA să avizeze. Eu încă nu am aprobat nimic. O să discut și cu Consiliul de Administrație, vreau să aplanez conflictul”, spune pentru gândul Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie. 

Decizia în cazul doctorului pediatru Adrian Stanciu se află în prezent la managerul Daniel Buzatu și la Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului MS Curie, au explicat pentru gândul surse din cadrul Senatului Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”.

Ședința Consiliului de Administrație este programată pentru miercuri, la ora 14.00.

„Este de resortul spitalului și al Consiliului de Administrație al spitalului să hotărască ce fac cu decizia pe care managerul spitalului a avansat-o Universității și pentru care senatul universitar și-a dat avizul”, au explicat pentru gândul surse din Senatul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”.

Buzatu: ” Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl țină pe doctorul Stanciu în spital”

După ce oamenii au ieșit în stradă, managerul Daniel Buzatu spune că vrea să îl determine pe Adrian Stanciu să nu părăsească spitalul MS Curie. Amintim că Stanciu a afirmat într-un interviu la TVR, în urmă cu câteva zile, că dacă va fi înlocuit din funcția de șef de secție Pediatrie 3, va părăsi spitalul MS Curie, pentru că nu își poate asuma răspunderea pentru cazuri grele dacă nu va coordona secția. 

„Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl țină pe doctorul Stanciu aici în spital. Sunt la mijloc. Eu vreau să îl păstrez pe medicul Stanciu, ce Dumnezeu, suntem nebuni? Doamne iartă-mă. (…) Dacă noi nu aprobăm și nu avizăm o să mai așteptăm altă dată, altă propunere, domnul doctor o să meargă în continuare cu delegație cum a fost și până acum că văd că nu s-a dărâmat pământul. Domnul doctor e medic șef de secție cu delegație până la ocuparea postului de o persoană care poate să ducă acea secție. Și o să meargă cu delegație, probabil o să meargă, n-o să meargă, noi o să mergem înainte, să ne facem treaba pentru care suntem puși aici”, a declarat Daniel Buzatu.

Potrivit Legii Sănătății (95/2006), în secțiile universitare ale unui spital clinic, cum este cazul Spitalului „Marie Curie”, „este încadrat cel puțin un cadru didactic universitar, prin integrare clinică”, însă „pentru activitatea medicală, diagnostică și terapeutică, personalul didactic este în subordinea administrației spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă”.

Un amendament de anul trecut la Legea Sănătății arată că „în spitalele clinice, secțiile, laboratoarele și serviciile medicale clinice funcția de șef de secție, șef de laborator, șef de serviciu medical și director medical se ocupă de cadrul didactic recomandat de senatul instituției de învățământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului și cu avizul consiliului de administrație al spitalului”.

Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie, a declarat pentru gândul că vrea să „aplaneze conflictul”.

„Eu aș vrea să aplanez conflictul. Eu vreau să îl păstrez pe doctorul Stanciu în spital. Eu vreau să fac tot ce e legal și posibil ca toată lumea să rămână aici. Mâine (miercuri – n.n.) eu trebuie să aprob sau să nu aprob recomandarea UMF, iar CA să avizeze. Eu încă nu am aprobat nimic. Eu o să discut și cu Consiliul de Administrație, vreau să aplanez conflictul. Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl țină pe dr Stanciu aici în spital”, a declarat pentru gândul Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie.

Dan Buzatu, managerul Spitalul „Marie Curie”, a declarat sâmbătă pentru Mediafax că a primit o solicitare din partea unui alt șef de secție să îl înlocuiască pe Adrian Stanciu, după ce acesta și-a dat demisia din funcția de asistent universitar, și să o numească în locul lui pe Eliza Cinteză, șef de lucrări, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București.

Senatul UMF a avizat cererea trimisă de Buzatu, iar acum Consiliul de Administrație al spitalului trebuie să ia o decizie. Medicul Adrian Stanciu a fost informat de existența acestei cereri și este în prezent în concediu.

Deputatul Horia Cristian: recomandarea UMF nu are caracter imperativ

Deputatul Horia Cristian, membru PNL în comisia de sănătate de la Camera Deputaților, consideră că recomandarea UMF nu are caracter imperativ.

„Dr Stanciu știa foarte bine că dacă nu își termină doctoratul își pierde automat calitatea de cadru didactic. Pe de altă parte Universitatea (UMF) recomandă și managerul pune sau nu pune. Nu este imperativ. Pentru că aici e o slăbiciune a legii care spune că universitatea recomandă, dar nu spune cum se întâmplă lucrurile acestea. Până la urmă este o decizie managerială. Managerul spitalului face ce crede el că este mai bine pentru spital”, a declarat pentru gândul deputatul PNL Horia Cristian, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaților. 

Deputatul este de părere că se poate separa activitatea în cadrul unei secții din spital.

„Probabil doctorul Stanciu este un foarte bun șef de sectie, administrativ e impecabil. Atunci pentru binele spitalului ar trebui să ai un șef de sectie care din punct de vedere administrativ este foarte bun, chiar dacă vine doamna conferențiar nu-știu-care și face acolo activitate didactică”, este de părere deputatul PNL.

Stanciu: „Nu mă apărați pe mine. Ci normalitatea”

Peste 100 de părinți s-au adunat, sâmbătă, în zona Spitalului „Marie Curie” pentru a cere să nu fie schimbat din funcția de șef de secție medicul Adrian Stanciu, pe motiv că nu mai e cadru universitar.

Contactat sâmbătă de gândul dr. Adrian Stanciu a ținut să mulțumească pentru susținerea pe care i-o arată părinții copiilor pe care îi tratează. „Mulțumesc pentru gânduri. Ca și părinte știți cum să apărați dreptul copilului dumneavoastră. Nu mă apărați pe mine. Ci normalitatea. Nu poate oricine să devină decident pentru sănătatea copiilor dumneavoastră numai că e soție de profesor și fost ministru și cu o „impresionantă” carieră de hârtie, fără nici minima practică medicală”, a declarat dr. Adrian Stanciu.

Întrebat într-un interviu la TVR de ce un doctor cu har are nevoie de o funcție sau de o secție anume, dr Stanciu a explicat că este vorba de cazurile pacienților cu probleme grave.

„Trebuie să dea o direcție. Pentru situațiile pacienților cu complicații. Trebuie să ai decizia. Nu o să iți iei încărcătura unui bolnav care a trecut prin N spitale decât dacă știi că poți să îl rezolvi. Șeful de secție aprobă transferurile. El aprobă cazurile grave. Dacă nu ai competența, de unde știi ce aprobi?”, a arătat Stanciu. El a declarat la TVR că a renunțat la postul universitar din cauza unor șicane și mizerii, fără a dori să intre în detalii.

Părinții care au participat sâmbătă la protest spun însă că decizia de a-l schimba din funcție pe Adrian Stanciu, pentru că nu ar mai corespunde din punct de vedere legal, nu a fost luată cu gândul și în interesul pacienților.

„Copiii au fost puși pe ultimul loc. În aceste condiții părinții sunt în situația de a apăra dreptul copiilor lor de a fi sănătoși, de a fi îngrijiți și de a avea o calitate bună a vieții”, se arată într-un comunicat al organizatorilor protestului.

La manifestare, zeci de mămici au strigat în cor să fie păstrat în funcție medicul Stanciu, scandând „Îl iubim”.

„Îndepărtarea doctorului Adrian Stanciu poate reprezenta o crimă îndreptată împotriva dreptului părinților de a alege ce este cel mai bine pentru copiii lor. Dincolo de legi, de circumstanțe economice și politice, doctorul Stanciu este printre puținii medici, dacă nu chiar singurul în foarte multe dintre cazuri, care a oferit o șansă sutelor de copii cu fibroză chistică, cu sindroame genetice, cu boli rare”, se mai arată în comunicatul inițiatorilor protestului.

Aceștia mai spun că „într-o țară în care titlurile universitare s-au demonetizat, putând fi fabricate, aplicăm încă reguli administrative care nu țin cont de realitatea dură cu care acești copii și părinți se confruntă zilnic”.

 

„O mare parte din pacienții doctorului Stanciu sunt copii cu cazuri medicale complexe, în fața cărora alți medici se simt dezarmați. Însa dânsul le-a acceptat și și-a asumat responsabilitatea îngrijirii acestor copii, dându-le o șansă la viață. Pe mare parte dintre acești copii dânsul îi cunoaște și îi urmărește încă din primele zile de viata, zile care sunt critice. Apoi îi însoțește medical și sufletește până la adolescență. Este prietenul lor. Pentru mulți dintre acești copii secția Pediatrie 3 a devenit o a doua casă, iar medicul singurul în care își pun speranțe părinții lor în cele mai grele momente”, se mai arată în comunicat.

Din partea inițiatorilor protestului, Andreea Hreniuc a declarat pentru Mediafax că nimeni nu contestă aptitudinile profesionale ale medicului Eliza Cinteză, dar este de părere că aceasta nu ar putea vreodată să își asume dificultățile pe care și le asumă doctorul Stanciu.

Ea a mai spus că, dacă protestul lor nu va avea succes, părinții care au copiii tratați la Marie Curie vor continua demersurile, prin petiții și sesizări, la organele abilitate.

Petiție online semnată de 3.000 de părinți și medici

Inițiatorii protestului au făcut și o petiție online pentru susținerea medicului Stanciu – Dați locul inapoi salvatorului de vieti ( DR. STANCIU ADRIAN ) care până marți seara avea 2.960 de semnături și peste 400 de comentarii. Pe Facebook există și un grup de suport pentru Adrian Stanciu care are peste 2.600 de membri și unde zeci de mame își spun poveștile despre cum au fost tratați copiii lor de dr Stanciu.