Prima pagină » Sănătate » Consultații preventive la fiecare doi ani pentru persoanele care nu au niciun simptom de boală, din toamnă. Vezi dacă te încadrezi în limitele de vârstă

Consultații preventive la fiecare doi ani pentru persoanele care nu au niciun simptom de boală, din toamnă. Vezi dacă te încadrezi în limitele de vârstă

Consultații preventive la fiecare doi ani pentru persoanele care nu au niciun simptom de boală, din toamnă. Vezi dacă te încadrezi în limitele de vârstă
Consultații preventive la fiecare doi ani pentru persoanele care nu au niciun simptom de boală, din toamnă

Prevederile sunt cuprinse în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de bază (pentru asigurați) și minimal (pentru neasigurați) – și a Contractului-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 – 2015. Pachetele de servicii medicale și contractul-cadru au intrat în vigoare în aprilie

„Ne gândim ca din toamna lui 2015 să introducem măsura controalelor obligatorii, dar care să includă și sancțiuni pentru neprezentare”, a spus ministrul Bănicioiu.

Măsura are ca scop aflarea stării de sănătate generale a populației, prevenirea unor boli încă din stadiul incipient și reducerea costurilor mari de tratament.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, pachetul de servicii de bază prevede vizite periodice la medicul de familie.

O persoană sănătoasă, cu vârsta curpinsă între 18 și 39 de ani, se va programa la un control preventiv o dată la doi ani. În cazul în care medicul de familie va suspecta existența unei boli, respectivul pacient va veni la control anual și va benficia de investigații pentru stabilirea diagnosticului.

Copiii vor fi supuși unor consultații preventive pentru identificarea tulburărilor de creștere și dezvoltare și a riscurilor specifice pe grupe de vârstă și sex.

Consultațiile vor fi realizate la externarea din maternitate și la o lună – la domiciliul copilului. Apoi, consultațiile vor fi realizate la două, patru, șase, nouă, 12, 15, 18 și 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual.

Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutriționale (anamneza nutrițională adresată părinților) și consiliere pentru o alimentație sănătoasă și comportament alimentar sănătos al întregii familii, profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului, evaluarea dentiției și igiena orală, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare și consiliere pentru activitatea fizică, evaluare și consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoțională, identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Pentru un scor care indică un risc mediu și sever se recomandă trimiterea către medicul de psihiatrie pediatrică.

Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani și 11 ani cuprinde și screening-ul obezității prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC) și evaluarea dezvoltării pubertare.

Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani și 17 ani cuprinde, pe lângă examinările privind dezvoltarea acestora, consiliere și screening pentru depistarea eventualelor infecții cu transmitere sexuală (ITS), după începerea vieții sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor și părinților privind beneficiile vaccinării opționale anti-HPV, consiliere privind stilul de viață sănătos: activitate fizică, nutriție, fumat, alcool, droguri, violență, cât și consiliere pentru planificare familială, pentru adolescenții care și-au început viața sexuală.

Și gravida va beneficia de consultații periodice active. Astfel, la luarea în evidență în primul trimestru, se decontează o consultație. Apoi se decontează consultații lunare, până în luna a 7-a. Între luna a șaptea și a noua, gravidele vor beneficia de două consultații pe lună.

În cadrul supravegherii gravidei, se face și promovarea alimentației exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la minim 12 luni, testare pentru HIV, sifilis, hepatită de etiologie virală cu virus B și C, precum și consiliere înainte și după aceste testări.

După externarea din maternitate, pacienta va fi consultată la domiciliu, apoi, la patru săptămâni de la naștere, va beneficia de o nouă consultație.

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boala cronică de rinichi.

Citește și