Potrivit declarațiilor de anul trecut ale președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, numărul pacienților diabetici din România a cunoscut o creștere semnificativă între 2018 și 2022. Astfel, cifrele au crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651 de pacienți care diagnosticați cu această boală.
Potrivit șefului CNAS, această tendință alarmantă poate fi combătută doar printr-o abordare preventivă. Baciu a subliniat importanța depistării timpurii a diabetului, un proces simplu care implică verificarea nivelului glicemiei. El a subliniat că începerea unei vieți sănătoase depinde de un control preventiv la medicul de familie.
Un mic dejun luat devreme ar putea fi o altă modalitate de a reduce riscul de îmbolnăvire cu diabet tip 2. Și mai ales, un mic dejun cu preparate sănătoase.
Potrivit EatingWell, consumul regulat de fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, cancerului și diabetului. Alimentele pe bază de plante oferă o gamă largă de nutrienți, inclusiv carbohidrați complecși, proteine, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Multe dintre ele contribuie și cu grăsimi sănătoase necesare.
Acestea mai contribuie și cu și fitoestrogeni, compuși vegetali care acționează precum estrogenul în unele dintre țesuturile corpului. Într-un studiu publicat pe 7 august 2024, JAMA Network Open analizează că există o legătură între consumul de lignan și diabetul de tip 2.
Studiul a fost realizat pe 201.111 persoane care nu aveau diabet la începutul studiului. Vârsta medie era de 45 de ani la începutul studiului, aproximativ 80% dintre participanți fiind femei. Participanții care au răspuns că au fost diagnosticați cu diabet au primit un chestionar suplimentar. Rezultatele sugerează că aportul mai mare de consum de lignani (regăsit în semințe de in) a fost asociat cu o rată mai mică a diabetului.
Nu există o poțiune magică pentru prevenirea oricărei boli. Există mai multe modalități care cere efort și disciplină: dieta, exercițiile fizice, gestionarea stresului și somnul.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a adopta o dietă mai variată, care să includă multe plante, încearcă să adaugi semințe de in măcinate la mese.
Recomandăm semințele de in măcinate în locul celor întregi, deoarece acestea din urmă sunt mai greu de digerat. Le poți adăuga în iaurt, în smoothie, în fulgi de ovăz, dar și în carne tocată pentru chiftele, drob sau burgeri.
Citește și:
Riscul de a face DIABET, redus de un banal obicei. E atât de simplu să faci asta!