Copiii cu părinți alcoolici riscă să devină violenți în adolescență

Publicat: 23 10. 2017, 11:53

Potrivit unei cercetări efectuate de Buffalo Research Institute on Addictions, cauzele care stau la baza violenței manifestate de adolescenți în relațiile lor își au originea în copilărie. 

„Cu toate că violența din relațiile adolescenților este privită ca fiind o problemă specifică dezvoltării din această perioadă, descoperirile noastre indică faptul că riscul de apariție a unui comportament agresiv și a violenței în relații este legat de factori de stres din primii ani de viață”, explică autorul principal al studiului, Jennifer Livingston. 

În cadrul cercetării au fost studiați 144 de copii, începând cu vârsta de 12 luni, fiecare dintre ei având un tată cu probleme legate de consumul de alcool. 

De-a lungul anilor, oamenii de știință au cules date cu regularitate, date care să o ajute să determine factorii care au condus la implicarea acelor copii, ajunși în adolescență, în relații abuzive sau bazate pe violență. 

Livingston a arătat că dinamica familială în special în anii preșcolari este un punct critic în dezvoltarea comportamentului agresiv și în predispoziția la implicarea în relații violente în anii adolescenței. 

Totuși, acest lucru nu este cauzat doar de relația dintre adolescenți și tații lor.  

Studiul demonstrează că mamele ale căror parteneri aveau probleem cu alcoolul tind să fie depresive, ceea ce conduce la manifestarea unei afecțiuni scăzute față de copiii lor și a unei slabe empatii în interacțiunile cu aceștia. 

„Acest lucru este foarte important, deoarece copiii cu mame mai calde și sensibile își controlează altfel emoțiile și comportamentul. În plus, atunci când vorbim despre dependența de alcool, avem de-a face și cu creșterea ponderii conflictelor maritale”, a explicat cercetătorul. 

Studiul arată, astfel, că acei copii care cresc în asemenea condiții pot fi afectați din punctul de vedere al autocontrolului și al comportamentului, fapt care conduce la dezvoltarea unui comportament agresiv încă din copilărie.