Alergenele sunt, de altfel, È‹n marea majoritate a cazurilor, niște lucruri banale cu care copiii vin È‹n contact prin intermediul pielii care le protejează corpul, aerului pe care îl respiră, alimentelor pe care le consumă, dar medicamentelor ce le sunt administrate È‹n diverse ocazii, cu scopul de a-i vindeca de anumite maladii.
„Atunci când veți fi antrenați È‹n diverse discuții despre alergiile copiilor, veți auzi pomenindu-se despre așa numitul marș atopic, noțiune prin care specialiștii È‹ncearcă să redea, È‹ntr-un mod metaforic, secvențele de derulare temporară a diverselor boli alergice. Evoluția lor, aproape simbiotică, are ca punct de plecare, de la vârste foarte mici, o dermatită atopică, în condițiile È‹n care rapid i se pot alătura alergiile alimentare, pentru ca, ulterior, pe măsura ce copilul mai crește, entitățile principale ale marșului să devină rinita alergică și astmul””, spune alergologul Adriana Nicolae pentru CSID.
Dermatita atopică
Prima afecțiune alergică, care este și cea mai cunoscută boală cronică de piele a copilăriei, este dermatita atopică. Primele semne ale bolii pot apărea din primele săptămâni, dar în general se manifestă începând cu a treia lună de viață a micuților. ,,Pe suprafața pielii copiilor apar anumite zone mai uscate. Ca răspuns la uscăciunea pielii, vor începe să se scarpine și vor dezvolta rapid o erupție roșiatică la nivelul obrajilor, pe gât, trunchi , pe zonele rotunjite ale mâinilor și picioarelor, în zona coatelor și genunchilor.